Novinka zaujme najmä dotykovým panelom nad klávesnicou.

Apple predstavil nové MacBooky a potešil každého fanúšika radu MacBook Pro, ktorý je určený profesionálom. Naopak, obľúbený MacBook Air sa nedočkal žiadnej aktualizácie a zdá sa, že Apple tento rad pomaly, ale isto, zabíja.

Nové MacBooky sú tenšie ľahšie

Nové MacBooky sú tenšie a ľahšie. Hmotnosť je 1,36 kg, resp. 1,81 kg

Revolúcia menom Touch Barom?

Nové MacBooky budú dostupné vo veľkostiach 13 a 15 palcov. Majú vynovený dizajn s hliníkovým telom, sú ľahšie a tenšie. Ponúkajú 10-hodinovú výdrž na jedno nabitie a ich konfigurácia začína na úrovni Intel Core i5, 8 GB RAM a 256 GB úložisko pre 13-palcovú verziu a Intel Core i7, Radeon Pro 450, 16 GB RAM a 256 GB úložisko pre 15-palcovú verziu. V oboch prípadoch sú vo výbave 4 USB-C / Thunderbolt 3 porty.

Novinky majú viac výkonu a lepší displej. Skutočne zaujímavým vylepšením je nový dotykový displej s názvom Touch Bar. Má Retina rozlíšenie a nachádza sa nad klávesnicou – v miestach, kde bežne nájdete klávesy F1 až F12, resp. multimediálne klávesy. Tie v prípade nových MacBookov nehľadajte, nahradil ich spomenutý druhý dotykový displej, ktorý obsahuje aj snímač odtlačkov prstov Touch ID.

Tlačidlo Esc na novej klávesnici nenájdete

Tlačidlo Esc na novej klávesnici nenájdete

Touch Bar je funkcia, ktorou sa Apple pokúša o malú revolúciu. Umožňuje totiž ovládať MacBook úplne iným spôsobom. Dotykový displej podporuje viacdotykové ovládanie a mení svoju funkcionalitu na základe kontextu. Podľa toho, čo sa deje na obrazovke, sa prispôsobuje aj zoznam virtuálnych kláves. A aby toho nebolo málo, Touch Bar si môžete prispôsobiť podľa vlastnej preferencie.

O Touch Bare by sa dalo veľa písať. Pozrite si však toto produktové video, ktoré prezentuje novinku v praxi. Novú funkciu podporujú systémové aplikácie, ale aj viaceré obľúbené programy tretích strán, ako je Microsoft Office alebo Photoshop.

MacBook Air 11 končí, 13-ku nahradí nový MacBook Pro

Apple počas konferencie hovoril iba o MacBookoch Pro. Na chvíľu spomenul aj obľúbený rad MacBook Air. Nebolo to však kvôli tomu, aby oznámil nový dizajn alebo iné vylepšenia.

Apple iba skonštatoval, že naďalej bude predávať 13-palcový MacBook Air (o 11-palcovej verzii nepadlo slovo, tá je oficiálne mŕtva a nenájdete ju už ani na webe), ale okamžite dodal, že ak chcete tenký a ľahký notebook, kúpte si radšej MacBook Pro v 13-palcovej verzii.

Aktuálny MacBook Air 13 vs. nový MacBook Pro 13

Aktuálny MacBook Air 13 vs. nový MacBook Pro 13

Vďaka novému dizajnu je totiž Pro ľahšie a tenšie zariadenie ako existujúci MacBook Air. Nehovoriac o väčšom výkone. A pokiaľ vám nevyhovuje novinka Touch Bar – nevadí. MacBook Pro 13 bude dostupný aj vo verzii s klasickou klávesnicou. Síce obsahuje iba 2 USB-C / Thunderbolt 3 porty, je najlacnejším novým MacBookom Pro.

Fanúšikom MacBook Air tak ostáva iba možnosť kúpiť si starší model a dúfať, že Apple tento rad ešte niekedy oživí.

Konfigurácie nových MacBookov Pro

Konfigurácie nových MacBookov Pro

Európske ceny predstavených noviniek

13-palcový MacBook Pro sa v Európe predáva za cenu od 1699 eur v prípade verzie bez Touch Baru. Ak chcete aj nový dotykový panel, musíte si priplatiť 300 eur (1999 eur). Model s 512 GB úložiskom je najdrahší a stojí 2199 eur.

15-palcová verzia začína na úrovni 2699 eur a za mierne výkonnejší model a 512 GB úložisko si Apple pýta 3199 eur.

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Apple predstavil MacBooky Pro pre rok 2016

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit