Lacné notebooky s operačným systémom Chrome OS budú možnože čoskoro podporovať softvér pre Windows.

Chromebooky sú notebooky, ktoré zaujmú najmä svojou cenou a dlhou výdržou. Pre ľudí, ktorí potrebujú prenosný počítač iba na písanie a prezeranie internetu, ide o výborné zariadenie. Zvyšným používateľom môžu eventuálne chýbať ďalšie funkcie a preto sa Google rozhodol sprístupniť podporu Android aplikácií. Vďaka tomu budete môcť v Chromebookoch používať napr. mobilnú verziu Microsoft Office.

Spoločnosť CodeWeavers však vyvíja aplikáciu CrossOver pre Android, ktorá je založená na open source projekte Wine. Ten umožňuje spúšťať softvér pre Windows na zariadeniach so systémom Mac a Linux bez nutnosti duálneho bootu alebo inštalácie virtuálneho počítača. CrossOver dodá túto funkcionalitu zariadeniam so systémom Android a teda aj Chrome OS.

Ako by to mohlo fungovať v praxi, prezentuje priložené video. Ukážka zobrazuje spustenie hernej služby STEAM a hranie hry Limbo na Chromebooku Acer R11. Táto hra je síce dostupná aj vo verzii pre Android, avšak zo STEAMu si môžete stiahnuť aj ďalšie hry.

CrossOver plne podporuje rozhranie DirectX 9, klávesnicu, myš aj zvuk. Vyžaduje však zariadenie s procesorom od Intelu. Aplikácia je zatiaľ dostupná v uzavretej beta verzii. Dátum dostupnosti verejnej verzie nie je známy, vývojárom každopádne držíme palce.

Zdroj: CodeWeavers

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit