S domácnosťou sa už nemusíte rozprávať iba po anglicky.

Inteligentná domácnosť je jedným z najväčších trendov tohto roka. Možno ani tak nie z hľadiska toho, koľko ľudí si ju za posledných 11 mesiacov zaobstaralo, avšak určite z toho hľadiska, ako často sa o nej hovorí. Záujem o tento trh teší aj slovenskú firmu Domotron, ktorá sa špecializuje na skutočne pokročilú inteligentnú domácnosť.

Riešenia tejto firmy sú z jednej strany výrazne prispôsobiteľné potrebám používateľa, na druhej strane vyžadujú plánovanie ideálne ešte pred elektroinštaláciou v rámci výstavby domácnosti alebo jej rekonštrukcie. To je aktuálne pravdepodobne najdôležitejšia informácia, ktorú by ste mali vedieť, ak zvažujete riešenie Domotronu. Jeho inteligentná domácnosť umožňuje prepojiť a najmä automatizovať celú domácnosť – od osvetlenia, vykurovania, tienenia, klimatizácie a ďalších aspektov až po žalúzie či krytie bazéna. Podrobnejšie sme sa tomu venovali v našom staršom redakčnom videu:

Domotron sa najnovšie pochválil tým, že riešenie svojej inteligentnej domácnosti rozšíril o podporu hlasového ovládania. To v jadre nie je nič atypické, ponúkajú to aj iné riešenia. Čím sa však Domotron odlišuje od zvyšku, je podpora hlasových povelov v slovenčine. Domotron naučil po slovensky virtuálnu asistentku Amazon Alexa, ktorá štandardne rozpráva iba po anglicky a nemecky.

Pre úplnosť však dodajme, že Alexa s vami nedokáže plnohodnotne komunikovať v slovenčine, avšak dokáže pochopiť slovenským hlasovým povelom, ktoré jej zadáte. Vždy na začiatku konverzácie je však potrebné povedať jednoduchú vetu v angličtine, „Alexa, open Domotron„, ktorá aktivuje zadávanie povelov pre Domotron. A tie už fungujú aj v slovenčine, pričom používateľ si ich môže sčasti prispôsobiť a zadefinovať. Ako to funguje v praxi si pozrite v krátkom videu:

Domotron ako zástupca Slovenska na najlepšej technologickej konferencii

Domotron bude reprezentovať Slovensko na konferencii WebSummit, ktorá je podľa Forbes najlepšou technologickou konferenciou na svete. Zúčastní sa jej viac ako 2000 startupov. Domotron bude na konferencii ako účastník Alpha programu, do ktorého sú vyberané startupy s technologickými inováciami. Pôjde o jediného zástupcu z Česka a Slovenska v kategórii IoT (Internet vecí). Firma verí, že okrem kladnej reprezentácie Slovenska získa nové kontakty, ktoré jej pomôžu s expanziou na ďalšie trhy.

Na fotkách môžete vidieť zástupcov spoločnosti Domotron, komponenty spoločnosti Teco, ktoré Domotron využíva vo svojej inteligentnej domácnosti, ovládanie hlasom aj mobilnú aplikáciu na ovládanie domácnosti. Hlavným profit inteligentnej domácnosti však spočíva najmä v jej automatizácii

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Inteligentná domácnosť od firmy Domotron

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit