Zariadenie rozpozná silu dotyku.

ForcePhone je riešenie, vďaka ktorému môže každé mobilné zariadenie reagovať na silu dotyku. Podobne ako nový iPhone 6s vďaka funkcii 3D Touch. Na rozdiel od Applu, ktorý do iPhonu zabudoval špeciálny dotykový displej, ForcePhone vyžaduje k svojmu fungovaniu iba dva bežné komponenty – mikrofón a reproduktor.

Princíp fungovania je jednoduchý. Mobilné zariadenie neustále vysiela 18 kHz zvuk, ktorý ľudské ucho nedokáže zachytiť. Mikrofón v telefóne ho však rozpozná a vie reagovať na zmeny frekvencie tohto zvuku. K ním dochádza na základe toho, ako silno používateľ tlačí na displej. V kombinácii so softvérom, ktorý prekladá aktuálnu frekvenciu na príslušné povely, tak používatelia získajú podobný používateľský zážitok ako pri funkcii 3D Touch. Mimochodom, túto funkciu v prípade iPhonu výraznejšie nepoužívame, s výnimkou pár skratiek.

Technológiu ForcePhone vymysleli študenti na univerzite v Michigane. Budú ju prezentovať potenciálnym investorom na výstave MobiSys 2016 v Singapure, ktorá sa uskutoční koncom júna.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

VIDEO: Funkcia podobná 3D Touch v iPhone príde aj do Androidu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit