Predávať sa začal takmer o polroka neskôr.

9. január 2007 je pre fanúšikov telefónov spoločnosti Apple zlomový. Práve vtedy Steve Jobs predstavil prvý iPhone, ktorý definoval ako tri zariadenia v jednom. iPhone bol podľa jeho slov revolučným smartfónom, širokouhlým iPodom s dotykovým ovládaním a zlomovým komunikačným zariadením s emailovým klientom a webovým prehliadačom na úrovni plnohodnotného počítača.

iPhone kombinoval toto všetko v jednom zariadení a hoci ho Jobs predstavil presne pred 10 rokmi, do predaja sa dostal až o polroka neskôr. Prví ľudia si mohli revolučný smartfón kúpiť 29. júna 2007. Dnes nepredstaviteľná situácia.

Pozrite si predstavenie prvého iPhonu, ktoré sa odohralo presne pred 10 rokmi

Ľudia ho milovali aj odsudzovali

Pôvodný iPhone bol nadčasovým produktom, ktorý rozdelil používateľov do dvoch skupín. Jedna skupina poukazovala na nedostatky telefónu, ako je absencia 3G, GPS, či MMS správ. Fanúšikovia prvého iPhonu však zdôrazňovali jednoduchosť a intuitívnosť používania, čo je funkcia, vďaka ktorej je iPhone obľúbený aj dnes.

Do pozornosti dávame jednu z prvých československých recenzií, ktorá ide naozaj do najmenších detailov a výborne analyzuje jednotlivé funkcie. Jej autor pochopil zmýšľanie Applu a ocenil prínos konceptu iPhonu. Poukazuje však aj na nedostatky.

Prvý iPhone v celej svojej kráse. Dizajn sa za 10 rokom zmenil, avšak iPhone 7 svoj pôvod nezaprie

Faktom je, že Apple postupne nedostatky odstránil a telefón vylepšil tak, aby vyhovoval komukoľvek. Prvý iPhone fungoval iba v sieti amerického operátora AT&T, druhú generáciu s názvom iPhone 3G ste si mohli kúpiť už aj na Slovensku. Tento model priniesol podporu 3G sietí, mal GPS a s jeho uvedením sa dostal na svet aj obchod s aplikáciám App Store.

Mimochodom, slovenský Telekom svojho času ponúkal iPhone 3G za 1 euro – museli ste si však zobrať paušál s trojročnou viazanosťou.

V internetových archívoch nájdete aj pôvodnú produktovú stránku prvého iPhonu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit