Julian Assange je od roku 2010 na ekvádorskej ambasáde v Londýne, ktorá mu poskytla azyl. Nedávno sa vyjadril, že túto ambasádu opustí aj v prípade, že sa pri posudzovaní jeho osudu nerozhodne v jeho prospech. Britská polícia následne vyhlásila, že ho okamžite zadrží a postaví pred súd.

O jeho osude má teda rozhodnúť komisia pri Rade OSN. Assange požaduje návrat svojich cestovných dokladov a ukončenie akýchkoľvek ďalších snáh o jeho zatknutie. O tom, kto je to Julian Assange a ako sa vyvíjala kauza okolo servera WikiLeaks sme hovorili v relácii 24 hodín vo svete na TV stanici TA3,

Podľa komisie pri Rade OSN pre ľudské práva je Julian Assange od roku 2010 svojvoľne zadržiavaný Švédskom a Britániou. Zakladateľ WikiLeaks by mal byť oslobodený a odškodnený – uviedla komisia v zverejnenom oficiálnom vyjadrení k sťažnosti, ktorú Assange podal. Švédska prokuratúra oznámila, že stanovisko expertnej skupiny nemá z pohľadu švédskeho práva žiadny vplyv na vyšetrovanie, ktoré sa voči tomuto aktivistovi a publicistovi vedie vo Švédsku.

Zakladateľ WikiLeaks má podľa svojej matky vážne zdravotné problémy vrátane dlhodobej infekcie pľúc. Christine Assangeová sa vyjadrila pred oficiálnym zverejnením stanoviska expertnej skupiny. Jeho telo mu vypovedá službu v takom rozsahu, že má teraz problémy so srdcom, chronickú infekciu pľúc a hlbokú a silnú bolesť ramena, povedala austrálskej rozhlasovej stanici ABC. Problémom je aj to, že v Londýne nemá dostatok slnka. Kauza sa tak ďalej vyvíja a my ju ďalej sledujeme.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.