Kto z koho? Je Apple iPhone 7 Plus najrýchlejší smartfón „planéty“, ako tomu zvyčajne býva u nových produktov Apple alebo ho položí na „lopatky“ novinka od Google – Google Pixel?

YouTube-r SuperSaf (kanál SuperSaf TV) pripravil zaujímavý test rýchlosti, v ktorom oproti sebe postavil najlepšie vlajkové lode tejto jesene. Samozrejme, jedna chýba, presnejšie Samsung Galaxy Note 7, ale to teraz rozoberať nebudeme. „Zoči voči“ sa postavili iPhone 7 plus a Google Pixel. Obe zariadenia sú „nabúchané“ tým najlepším, čo môžete aktuálne na trhu so smartfónmy dostať. Ak vám náhodou špecifikácie týchto zariadení unikli, poďme si ich v krátkosti zopakovať.

Apple iPhone 7 Plus

  • Čip: Apple 10 Fusion (64-bit architektúra)
  • Procesor: štvorjadrový 2,23 GHz / M10 motion – koprocesor
  • Grafický procesor: šesťjadrová grafická jednotka
  • Operačný systém iOS 10 (aktualizované na 10.1)

iphone_7_plus_nowat

Google Pixel

  • Čip: Qualcomm Snapdragon 821 (MSM8996)
  • Procesor: štvorjadrový 2 × 2,15 GHz + 2 × 1,6 GHz
  • Grafický procesor: Adreno 530 (Qualcomm)
  • Operačný systém: Android 7.1 Nougat

pixel-banner_nowat

Prejdime teda k podstate, ktorou je test rýchlosti oboch zariadení.

Ak sa vám nechce sledovať video (nižšie), prečítajte si zhrnutie. Ešte pred začiatkom reálneho testu nechýba porovnanie z benchmark testov (geekbench 4). Tu má jasne navrch iPhone 7 Plus, ktorý v Single-Core získal až 3488 bodov oproti Pixelu, ktorý sa vyškriabal, „len“ na 1565 bodov. V Multi-Core to bol vyrovnanejší súboj, aj keď má stále navrch iPhone 7 Plus (iPhone 7 Plus: 5590 b / Pixel 4103 b). Z vlastnej skúsenosti ale vieme, že benchmark a realita si mnohokrát protirečia. To sa ukázalo aj v tomto teste.

Prvou reálnou skúškou bola rýchlosť spustenia fotoaparátu. Tu vyhráva Pixel vďaka použitiu tlačidla napájania, ktoré po dvojkliku okamžite spustí fotoaparát zo zhasnutej obrazovky (obdobné riešenie používa Huawei s tlačidlom hlasitosti). iPhone 7 Plus má menšiu nevýhodu, že je potrebné najprv obrazovku rozsvietiť a potom ju posunúť doľava, aby sa spustil fotoaparát (Subjektívne – najlepšie riešenie rýchleho spustenia fotoaparátu používa Samsung – dvojité stlačenie tlačidla domov je extrémne návykové a rýchle).

iPhone 7 Plus je veľmi dobre odladený smartfón, presnejšie symbióza medzi hardvérom a softvérom vytvára výborný pocit z používania. Ale Google si z tejto symbiózy zobral vážny príklad a výsledkom je skutočne dobre odladený Google Pixel (príklad si vzal aj z dizajnu, to si mohol odpustiť). Ako vo videu vidieť, Pixel má v niektorých najpoužívanejších funkciách trošku navrch. Sú to síce stotiny, ale Pixel to dáva na výbornú. Rozdiel však nastáva pri spúšťaní „náročnejších“ hier, kedy iPhone 7 Plus jednoznačne rozdrvil Google Pixel. Z nasledujúceho videa si môžete spraviť vlastný úsudok.

Tak ako? Ktorý je váš favorit? Za nás (subjektívne) sú to obe zariadenia. Aj iPhone 7 Plus aj Pixel sú veľmi dobre vybavené a rýchle, ak nie najrýchlejšie smartfóny na trhu. Otázkou však zostáva, či bude pixel takto svižný aj po roku aktívneho používania, nakoľko u Apple je takáto otázka irelevantná.

A keď vás zaujíma aj to, ako tieto zariadenia fotia a natáčajú video, pozrite si nasledovné video. To vám pravdepodobne prispeje k možnej nerozhodnosti a konečnému verdiktu (v porovnaní fotoaparátov je použitý Pixel XL – výsledky by však mali byť podobné). Tak ktorý je vašim favoritom – iPhone 7 Plus alebo Google Pixel? Dajte nám vedieť váš názor a pohľad na tieto zariadenia.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE