Smartfón je výborný pomocník, ktorý máte neustále so sebou vo vrecku. Aj preto sme v relácii Teleráno na Markíze hovorili o tom, ako vám môže pomôcť na dovolenke. Avšak, treba mať nainštalované tie správne aplikácie.

Faktom je, že aj my v redakcii najviac oceňujeme prínos smartfónu práve v zahraničí. Vďaka nemu sa v cudzine nestratíme a máme k dispozícii užitočné informácie, ktoré by bolo bez telefónu náročnejšie získať.

Počas 2-3 minútového živého vstupu je však takmer nemožné odprezentovať všetky aplikácie, ktoré odporúčame. Nehovoriac o tom, že vo vysielaní ich nemôžeme priamo menovať. Preto v tomto článku prinášame stručný zoznam aplikácií a rovnako aj videá z oboch vstupov v relácii Teleráno.

Pozrite si prvý vstup

Zoznam aplikácií, ktoré vyskúšajte pred odchodom na dovolenku alebo do zahraničia:

appky_dovolenka_telerano

Google Maps (Android, iOS) – Toto je klasika, ktorá by nemala chýbať v žiadnom smartfóne. Mapy od Googlu ponúkajú offline režim, takže si mapové podklady stiahnete do zariadenia a v cudzine ich môžete používať aj bez pripojenia do internetu. Nestratíte sa, stačí vám zapnuté GPS. A keď máte mobilné pripojenie do internetu, aplikácia vám v mnohých mestách poradí, ako sa dostať z jedného miesta na druhé aj pomocou MHD, čo je výborná funkcia. Aj v tomto prípade si však stiahnite mapy do offline režimu, ušetríte dáta.

Sygic (Android, iOS) – Obľúbená slovenská navigácia. Ponúka offline režim. Užitočné najmä v prípade, že cestujete autom.

Waze (Android, iOS) – Online navigácia. Potrebujete pripojenie do internetu, ale získate údaje o cestnej premávke v reálnom čase. Výborný pomocník, ak cestujete autom a máte mobilný internet aj v zahraničí.

Street View (Android, iOS) – Pozrite si známe miesta vo forme 360-stupňových fotiek, alebo si vytvorte vlastné 360-stupňové fotky.

TripAdvisor (Android, iOS) – Užitočný pomocník, ktorý vám pomôže vybrať reštauráciu, hotel alebo turistickú atrakciu. Prípadne si môžete pozrieť, čo sa nachádza vo vašej blízkosti. K dispozícii sú hodnotenia ostatných používateľov, čo výber uľahčuje. Táto aplikácia je predstavená vo videu, v druhom vstupe.

Sygic Travel (Android, iOS) – Sprievodca do vrecka. Vďaka tejto aplikácii som robil sprievodcu svokrovcom po Brugách a Bruseli, hoci som bol v daných mestách taktiež prvýkrát. Sygic Travel obsahuje užitočné informácie a spraví vám itinerár návštevy – stačí si iba vybrať, ktoré zaujímavé miesta chcete navštíviť. Táto aplikácia je predstavená vo videu, v prvom vstupe.

Vypadni.sk (Android, iOS) – Spoznajte krásy Slovenska. Výborná aplikácia pre každého, kto sa rozhodne dovolenkovať na Slovensku.

Pozrite si druhý vstup

Bikemap (Android, iOS) – Obrovská databáza trás pre cyklistov. Nechajte sa inšpirovať.

KAYAK (Android, iOS) – Pomocou tejto appky môžete sledovať vývoj cien leteniek. Stačí zadať žiadaný termín, destináciu a počkať, až ceny leteniek poklesnú. Aplikácia pomôže pri plánovaní dovolenky a kupovaní leteniek či hotelov.

Booking / Hotels / Airbnb – Nájdite si ubytovanie v hoteloch, penziónoch alebo u niekoho doma (Airbnb). Pomôže s plánovaním dovolenky na vlastnú päsť.

WiFi Map (Android, iOS) – Databáza hesiel do WiFi sietí.

Prekladač (Android, iOS) – Výborná pomôcka, ak neovládate cudzí jazyk. Prekladač dokáže prekladať veľké množstvo jazykov, ponúka aj offline režim. Táto appka by nemala chýbať vo vašej výbave. Podporuje aj preklady nápisov na značkách či tabuliach.

Fotky Google (Android, iOS) – Náš obľúbený nástroj na zálohovanie fotiek do cloudu. Aplikácia vám po návrate z dovolenky automaticky vytvorí album a možno aj pekné spomienkové video.

Bonus: Locus Map (Android) – Databáza turistických máp. Ideálna appka pre každého, kto rád chodí na turistiku alebo cykloturistiku.

Prečítajte si aj:

VIDEO: Ako na roaming v zahraničí

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit