Dnes sme v Hamburgu a v rámci voľného času zašli aj do atrakcie, ktorá sa nazýva Miniatur Wunderland

WunderLand-11

Ak ste mali šťastie a počas detstva ste skladali model železnice, tu sa budete cítiť ako v raji. Niečo také sa len tak nevidí.

WunderLand-16

Modely sú tu na troch poschodiach budovy blízko centra mesta a záujem o ich prezretie je obrovský. Vstupné je pre skupinový vstup 12 Eur a na pozretie všetkých modelov budete potrebovať polovicu dňa.

WunderLand-1

Celkový výstavná poloha je 6400 m2, modely zaberajú 1300 m2. Sú tu samostatné modely, reprezentujúce situáciu v Hamburgu, Rakúsku, Švajčiarsku, ďalej v Las Vegas a iných častiach Ameriky, je tu obrovské letisko a aktuálne sa pripravuje Taliansko.

WunderLand-3

Hneď na vstupe uvidíte časť Švajčiarska, pričom táto horská krajina sa vytvorila hneď na dvoch poschodiach tejto rozsiahlej budovy. Okolo nej prechádzate točitými drvenými schodami a snažíte sa predrať medzi zástup ľudí.

WunderLand-2

Celková dĺžka koľajiska je 13 kilometrov (naozaj 13 000 metrov), počet vlakov je 930 a počet vozňov 14 450. Expozícia sa neustále rozširuje, cieľový stav v roku 2020 je dĺžka koľajiska 20 kilometrov a počet vlakov 1300.

WunderLand-15

Zaujímavé je, že počas prehliadky sa simuluje aj plynutie dňa a máte teda zážitok z dennej i nočnej prevádzky vlakov či lietadiel.

Celý systém je riadený počítačovou zostavou, ktorá sa skladá zo 46 počítačov a jedného veľkého dátového centra. V roku 2020 budete v tejto budove 64 počítačov a 108 displejov. Pracovníci v počítačovom stredisku majú k dispozícii kamerový prenos z vybraných vlakov a môžu tak sledovať dopravu aj v tuneloch.

Nieje to však len o vlakoch, nám sa najviac páčilo letisko, ktoré obsahuje pristávaciu i odletovú dráhu, ďalej odbavovacie haly pre cestujúci, hangáre, servisné vozidlá, dopravu batožín a podobne.

WunderLand-4

Z diania na letisku sme pre vás pripravili aj naše redakčné video.

Detailne sú spracované aj figuríny ľudí, tých je až 215 000, podobný počet je aj stromov, áut je 8500.

WunderLand-17

Celkové náklady na výstavbu dosiahli v septembri 2012 až 12 miliónov Eur, v roku 2020 sa počíta s celkovými nákladmi 20 miliónov Eur. Do roku 2012 odpracovalo na tejto stavbe 262 ľudí spolu viac ako pol milióna hodín.

WunderLand-14

Počet návštev ľudí hlásiacich sa k Slovákom v tejto budove bol počas našej návštevy 2249.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.