Pohyb hlavy niekedy nestačí.

Virtuálnu realitu môžete obmedzene ovládať iba pohybom hlavy. V niektorých prípadoch to však nestačí. Preto potrebujete herný gamepad alebo špeciálny ovládač, ktorý sníma pohyb vašich rúk. Spoločnosť Oculus Rift však verí, že vo virtuálnom priestore sa môžete navigovať bez akéhokoľvek ovládača. Postačia vám holé ruky.

Samozrejme, v takomto prípade potrebujete technológiu, ktorá nahradí pohybový ovládač. Potrebujete niečo, čo dokáže snímať pohyb rúk a to aj bez nutnosti držať v dlani dodatočné zariadenie. Takéto riešenie vyvíja spoločnosť Pebbles Interfaces, ktorú Oculus kúpil. Technológia využíva upravenú optiku, špeciálne senzory a algoritmy pre sledovanie pohybu rúk v reálnom čase. Potrebné senzory a optika by mohli byť eventuálne integrované priamo v okuliaroch virtuálnej reality. V prvej generácii  Oculusu Rift pre bežných používateľov sa toho ešte nedočkáme. Možnože vo forme dodatočného príslušenstva.

Výhoda riešenia spočíva v jeho komplexnosti. Technológia vytvára trojrozmerné modely rúk, ktoré následne aplikuje vo virtuálnej realite. Algoritmus dokáže detailne určiť vzdialenosť rúk od seba a vďaka tomu rozpozná prípady, kedy sú ruky pri sebe. Je to užitočné, keď si vo virtuálnom priestore predávate predmet z jednej ruky do druhej. Pebbles taktiež presne mapuje pohyb jednotlivých prstov a dokáže rozpoznať gestá.

Nevýhoda riešenia spočíva v absencii spätnej väzby (vibrácie atď), ktorú ponúkajú niektoré periféria. Avšak z hľadiska pohodlia a jednoduchosti používania virtuálnej reality môže byť zakomponovanie technológie od Pebbles Interfaces krokom správnym smerom. Technológia uľahčí hranie hier vo virtuálnej realite, ako aj navigáciu v používateľskom rozhraní a ovládanie aplikácií.

Prezentácia technológie 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit