Tak po tomto sme už dávnejšie túžili – mať prehľad o tom, ako je to s garážovou bránou a prípadne ju vedieť otvoriť aj na diaľku.

Veď si predstavte situáciu, že čakáte remeselníka, ktorý vám zrazu zavolá, že má konečne na vás čas a potrebuje sa dostať k oprave plotu. No ako mu otvoriť, keď ste práve na služobnej ceste? Alebo kuriér, čo vám priniesol balíček a zavolá vám minútu predtým, ako dorazí k domu a vy ste v práci. Tieto situácie vyrieši otvárač garážovej brány, ktorý sa dá ovládať cez internet. A pošle vám aj správu, keď sa brána otvorí.

Testovali sme otvárač garážovej brány Liftmaster LM100EVS. A nevieme si ho vynachváliť, hoci sme s inštaláciou chvíľu váhali. Tak ako to začalo? Oslovil nás zástupca tejto firmy s tým, že má pre nás niečo, čo sa nám bude páčiť. No fajn, to sme my v TOUCHIT, ktorí na takéto výzvy reagujeme. Stretli sme sa a výsledkom toho boli štyri balíčky – otvárač garážovej brány, koľajnica, modul na internetové prepojenie a optická signalizácia neprítomnosti prekážky.

Takto vyzerá Gateway

Takto vyzerá Gateway

Doma sme už otvárač garážovej brány mali, náš Hörmann mal 10 rokov, ale fungoval spoľahlivo. Jediná jeho inteligencia bola v tom, že fungoval na diaľkové ovládanie, keď ste boli do 5 metrov od brány. Nuž 10 rokov je doba, keď by sa už patrilo niečo vylepšiť, teda sme s testom súhlasili. Ale až tak sa nám zase do inštalácie nechcelo, treba na to mať čas, aj keď návod hrdo hlási Easy to Install. No, poznáme to, takéto veci nie je možné urobiť len tak. Ale nakoniec sme sa k tomu dostali.

Takto vyzerá elektrické napojenie – potrebujete 230 V a my sme nainštalovali aj optické snímače

Takto vyzerá elektrické napojenie – potrebujete 230 V a my sme nainštalovali aj optické snímače

Treba povedať, že Liftmaster to robí premyslene, je to v podstate jednoduché, hlavne, keď máte od koho odkukávať. A to v tomto prípade máte, na YouTube je oficiálne video ako sa to celé skladá a púšťali sme si ho v garáži stále dokola. A vďaka aj za návod v slovenčine s obrázkami – to pomôže. Výsledkom bol funkčný garážový ovládač po asi troch hodinách inštalácie. Keby sme montovali ďalší takýto otvárač, bolo by to do hodiny.

Takto vyzerá celý systém garážového ovládania Liftmaster LM100EVS po inštalácii

Takto vyzerá celý systém garážového ovládania Liftmaster LM100EVS po inštalácii

Obsah dodávky

Liftmaster LM100EVS obsahuje samotný motor pohonu integrovaný s prijímačom diaľkového ovládania, osvetlením a ďalšími snímačmi. V dodávke máte dve diaľkové ovládania ako prívesok na kľúče a jeden diaľkový ovládač, ktorý sa dá primontovať napr. na stenu. Otvárať sa dá aj drôtovým ovládačom, ktorý sme mali zo starého systému a využili sme ho – zvyk je železná košeľa.

Diaľkový ovládač so zavesením na kľúče a inštaláciou na stenu

Diaľkový ovládač so zavesením na kľúče a inštaláciou na stenu

Ďalej musíte mať koľajnicu, ktorá zabezpečuje samotné zdvihnutie brány. V koľajnici je ozubený remeň, s ktorým sa pohybuje kladka. Koľajnicu sme mali zloženú z troch kusov, preto ju možno odviezť v bežnom automobile.

Tretia krabica obsahovala pripojene na internet. Musíte mať pritom jedno voľné káblové Ethernet pripojenie, môže byť aj dosť ďaleko od garážového otvárania. V našom prípade je to asi 40 metrov a je to cez tri steny – napriek tomu spojenie fungovalo na prvý raz. Žiadne nastavovanie tohto prvku sa nekoná, len ho pripojíte na Ethernet a pripojíte napájací adaptér.

Aplikácia Liftmaster myQ

Aplikácia myQ existuje pre Android a iOS, systém môžete ovládať aj z desktopového počítača ako webovú aplikáciu. Potrebujete na to bezplatné Liftmaster konto, ktoré spárujete s garážovým otváračom. Na to treba poznať jeho sériové číslo a aplikácia vás prevedie celým procesom inštalácie. Vo výsledku máte potom ďalší spôsob ako otvoriť garážové dvere, tentoraz z ktoréhokoľvek miesta na svete, kde máte prístup na internet. Ak chcete bránu cez aplikáciu aj zatvoriť, musíte mať nainštalovaný aj snímač neprítomnosti prekážky, také sú bezpečnostné predpisy. Navyše si stav brány môžete kedykoľvek skontrolovať a presvedčiť sa o tom, že brána je naozaj zatvorená.

Aplikácia myQ informuje v akom stave je brána a ako dlho je zatvorená

Aplikácia myQ informuje v akom stave je brána a ako dlho je zatvorená

Tiež si môžete nastaviť notifikácie, môžete tak byť informovaní o otvorení alebo zatvorení brány napr. push notifikáciami alebo mailom. Informácia obsahuje čas udalosti a popis toho, čo sa udialo (otvorené/zatvorené).

A nastaviť si môžete aj notifikácie

A nastaviť si môžete aj notifikácie

Ako to funguje?

Dobré je to. Voči minulosti je prevádzka otvárača tichá a kratšie trvá otvorenie aj zatvorenie brány. Pri začiatku pohybu je pritom rýchlosť otvárania malá a potom sa zrýchli na 200 mm/sek. Pred skončením pohybu znova spomalí. Diaľkový ovládač funguje z väčšej vzdialenosti – tak okolo 50 metrov spoľahlivo zachytí signál. No najlepšia je tá aplikácia. Ak by ste mali rovnaký systém otvárania Liftmaster aj na inom mieste, môžete ďalší otvárač tiež ovládať cez rovnakú aplikáciu a takisto diaľkové ovládače sú na to pripravené (na štyri brány).

Takže starý otvárač zatiaľ skončil na povale … Teraz je však už čas na novú technológiu. Spomínaný kuriér ani remeselník k nám zatiaľ ešte neprišiel, aby sme mu na diaľku otvorili bránu a on by ostal stáť s otvorenými ústami pred otvorenou garážou, ale ono sa to stane. Už a na to tešíme.

Cena: otvárač LM100EVS – 419 EUR, 828EV Internet Gateway – 69,90 EUR, 772E Failsafe Infrared Safety Sensor – 42,90 EUR, koľajnica Rail 8323CR5 – 92 EUR

Dodávateľ: Peter.Salling@liftmaster.com, www.liftmaster.eu

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.