Power-banky sú už takmer bežnou súčasťou výbavy viacerých používateľov „chytrých“ telefónov.

Najviac využiteľný je záložný zdroj energie vtedy, keď sa nachádzame dlhšiu dobu mimo zdroja klasickej elektrickej siete 230 V. V takýchto prípadoch je to na nezaplatenie. Avšak, je tu aj istý otáznik. Čo ak sa pobyt mimo „civilizácie“ predĺži a vyčerpáme aj záložný zdroj energie? Odpoveď môže byť tzv. hybridná powerbanka, ktorá sa nabíja aj z alternatívnych zdrojov energie, ako slnko alebo voda.

estream4_nowat

Novinka v podobe hybridnej powerbanky – Estream využíva na obnovu energie vstavenej batérie vodu, presnejšie tečúcu vodu. Zariadenie je v tvare valca, ktorý sa skladá z niekoľkých častí. Batéria je spodná časť, stred tvorí špeciálny generátor elektrickej energie a vrchná časť je skladacia vrtuľa (turbína). Vrtuľa s generátorom sa dá odnímať a nahradiť ochranným krytom z plastu. Takto získate prenosné svietidlo s viacerými režimami. Okrem toho, tento kryt slúži ako ochrana vrtule pri prenášaní. K bezpečnému chodu zariadenia je dodávaná aj ochrana vrtule, aby sa vo vode predišlo jej prípadným poškodeniam.

estream6_nowat

Základné časti Estream

A ako to funguje? Jednoducho. Nasadí sa kryt vrtule, vrtuľa sa rozloží, zafixuje, k zadnej časti sa pripevní lanko (paracord a pod., aby zariadenie neodplávalo) a pustí sa do tečúcej vody. Nemusí byť prudko tečúca, zariadenie funguje aj v slabších prúdoch, hovorí výrobca. Obzvlášť výborné je toto zariadenie pri splave riek, na kajakoch a pod.

estream2_nowat

Generátor (turbína) vytvára od 2,5 do 5 W energie, a tak dobíja externú (Lithium-Ion) batériu, ktorá ma kapacitu 6400 mAh. Životnosť batérie je stanovená na 5 rokov. Nabíjanie vstavanej batérie v tečúcej vode by malo trvať cca 4,5 hod do plnej kapacity.

estream3_nowat

Obsah balenia

Výkon Estream powerbanky je max. 7,5 W, čiže zariadenia by sa mali nabíjať o čosi rýchlejšie, ak to podporujú. Okrem nabíjania z alternatívnych zdrojov je možné Estream nabiť aj z elektrickej siete. Spodná časť s batériou má USB-A výstup, micro-USB vstup, jedno tlačidlo a taktiež LED indikáciu. Celé zariadenie je pochopiteľne vodeodolné so stupňom krytia IPX 8. V aktívnom stave nabíjania vo vode svieti LED indikácia, a tak ju po tme nebudete musieť hľadať. Použité materiály sú Poly-Karbonát a ABS plast. Celkovú špecifikáciu Estream generátora s power-bankou si môžete pozrieť na obrázku nižšie.

estream5_nowat

Špecifikácia nabíjačky

Vcelku je toto zariadenie veľmi zaujímavý nápad, ako využiť prírodné zdroje k premene na elektrickú energiu. Na cesty do prírody alebo k vode je to určite použiteľné a nie len tam.

Estream1_nowat

Časti Estream

 

Tento projekt sa nachádza na kickstarteri a cena zariadenia je od 180 dolárov, čo je dosť, avšak využiteľnosť je dobrá a záujemcov si tento produkt určite nájde.

Zdroj: www.kickstarter.com

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE