V Číne sa bude predávať od júna za 400 eur.

Changhong H2 je unikátny telefón. Na pohľad sa možno od konkurencie neodlišuje, avšak na zadnej strane si všimnete komponent, ktorý pripomína duálny fotoaparát. V skutočnosti však ide o SCiO skener, ktorý dokáže analyzovať molekulárnu stavbu rôznych predmetov. Okrem iného určí čerstvosť potravín.

V princípe nejde o novú technológiu. Samostatný SCiO skener bol predstavený pred rokom na výstave CES a v tej dobe sme videli aj ďalší skener jedla, NutriRay 3D. Tohtoročnou novinkou je integrovanie zariadenia do tela telefónu. Výrobcovi sa podarilo minimalizovať rozmery zariadenia a práve čínsky Changhong H2 si v tomto smere pripísal svetové prvenstvo. Telefón nie je prototyp ani koncept, ide o reálne zariadenie, ktoré sa dostane do predaja v júni tohto roka. Jeho cena bude 400 eur, avšak predávať sa bude iba v Číne.

Zabudovaný SCiO skener má rôznorodé využitie. Môžete ho použiť napr. na zistenie čerstvosti ovocia a zeleniny. Na vybraný objekt stačí namieriť skener a na displeji telefónu sa zobrazí jeho analýza. Rovnakým spôsobom si môžete zmerať váš BMI index alebo dokonca aj pravosť viagry a iných liekov. Skener dokáže podľa výrobcu odlíšiť skutočné lieky od rôznych napodobenín. Celý proces pritom trvá iba niekoľko sekúnd. Analýza však prebieha v cloude, takže budete potrebovať pripojenie do internetu.

Prečítajte si aj:

3D skener jedla ako príslušenstvo na smartfón

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit