Spoločnosti DXC Technology a Plaut na kongrese ITAPA ukázali spôsob ako sa bude dať použiť smartfón ako elektronický občiansky preukaz (eID). Zopakujme si, že súčasný stav je taký, že ak máte občiansky preukaz s čipom, k tomu čítačku (končiacu USB portom) a poznáte svoj BOK, potom môžete pristúpiť k používaniu niektorých elektronických služieb štátu. 

To však v súčasnom svete, kedy už často počítače klasický port USB ani neobsahujú a veľká časť práce sa presúva z počítačov na smartfóny, jednoducho nestačí. Treba teda použiť niečo iné. Ideálny je smartfón a už v minulosti sme videli riešenia založené na microSD karte. Niečo také by sa však napr. vo svete iPhone použiť jednoducho nedalo.

Na ITAPE sme videli niečo iné. Stačí smartfón založený na iOS, Androide ale aj Windows Mobile a jeho prvotné spárovanie s eID. Platforma MID je tak určená pre všetky známe platformy smartfónov a mala by byť úplne bezpečná. Takto vlastne používate virtuálnu eID a všetky služby štátu vám budú dostupné kdekoľvek v dosahu internetu.

BOK kód sa pritom neukladá ani na smartfóne ani na serveri, ak ho teda zabudnete, musíte si autorizovať novú inštaláciu a autorizáciu smartfónu. Pri styku so štátom sa teda vôbec nebude používať známa plastová kartička s čipom, použijete len smartfón s autorizovanou mobilnou aplikáciou. Tento systém nájde využitie aj v komerčnej sfére, použitie v štátnej sfére podlieha schváleniu príslušnej legislatívy.

Pozrite si vo videu, ako sa to bude používať.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.