Dátové centrum je priestor, kde si zákazníci umiestnia svoj hardvér a očakávajú, že tu bude nepretržitá dodávka elektrickej energie, stále teplota okolo 24 °C, priestor bude chránený proti vykradnutiu, požiaru, záplavám alebo zemetraseniu.  Je niekoľko úrovní dátových centier, my sme sa boli s kamerou touchIT pozrieť do bratislavskej mestskej časti Rača, kde svoje dátové centrum prevádzkuje Slovak Telekom. O tomto dátovom centre nájdete veľký článok v marcovom vydaní touchIT, video si však môžete pozrieť už teraz.

A prinášame aj niekoľko fotografií z toho, ako to tu vyzerá.

Krátky sumár z našej návštevy: Profesionálne vedené dátové centrum, ktoré bolo ako dátové centrum budované od počiatku. Garantovaná dodávka služieb je na 99,98 %, čo znamená výpadok v dĺžke menej ako 1,6 hodiny za rok. Prevádzkovať napr. elektronický obchod doma v pivnici je hlúposť, ak ide o o naozaj úspešný e-shop, je lacnejšie ho umiestniť do takéhoto dátového centra.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.