Možno sa zdá, že na stojane telefónu na bicykel sa nedá nič prevratné vymyslieť. Ach ako sme sa mýlili.

Ak sa pozriete v e-shopoch na držiaky telefónov, vhodné na uchytenie na bicykel, obvykle nájdete dva typy. Buď ide o ohyzdnú kapsičku na zips, ktorá sa zošmykuje a telefón sa v nej nedá poriadne ovládať, alebo ide o nejaké plastové čudo, ktoré treba priskrutkovať k riadidlám a ak máte šťastie, sú na ňom aspoň nejaké gumové podložky, aby nebol telefón dobitý ako boxer.

Bike Tie od tchajwanskej spoločnosti Bone na to ide celkom inak. Priznáme sa, na prvý pohľad pôsobí absurdne. Ide skrátka o kúsok gumy, ktorá je viditeľne menšia, než smartfóny pre ktoré je určená, pričom pôsobí, že telefón z nej pri prvom hrbole vyskočí.

Opak je však pravdou. Uchytenie je nesmierne pevné a telefón nevytrasiete ani keď sa o to snažíte trasením v ruke (demonštrácia na videu).

Nasadenie a používanie

Bike Tie je určený pre telefóny vo veľkosti 4 až 6“. Na telefón ho skrátka behom pár sekúnd natiahnete najprv zo spodku a následne zvrchu a je hotovo. Nikdy nemáte pocit, že sa guma čo i len priblížila k maximu svojej pevnosti.

Následne ste pripravený na nasadenie na bicykel. Čuduj sa svete, skrutky, matice či nejaké pevné plastové úchytky budete hľadať márne. Stojan sa uchytí gumou samotnou podobne ako opasok alebo náramok hodiniek.

Tyčku opášete a potom ako gumu natiahnete koľko vládzete ju zatlačíte do západky. Hotovo za 10 sekúnd. To je všetko, nič viac nič menej.

Spojenie je veľmi pevné. Stojan sa nezošmykuje a nemusíte ho natáčať nazad pri každom hrbole. Obrovským pozitívom je, že pri jazde je guma veľmi pružná, čo je na telefón nesmierne priaznivé. Neprenášajú sa totiž do neho ostré otrasy a je to podobné, akoby ste ho držali vo svojej ruke.

Telefón pritom nikdy nepríde do kontaktu s kovovou tyčkou riadidiel, alebo inou nebezpečnou časťou bicykla, nech už idete po lesnej ceste, dlažbe alebo dole po schodoch.

Zastavili ste niekde a zamykáte bicykel? Držiak skrátka za 5 sekúnd zložte a strčte si ho do vrecka. Nikto ho neukradne. Samozrejme, nie je ho nutné používať výhradne len na bicykel a niektoré mamičky ho možno uplatnia napríklad aj na rúčke kočiaru.

Počas používania sme narazili prakticky len na jeden problém. Keďže guma zakrýva spodok a vrch telefónu (je nevodivá, takže jej dotyk nikdy displej neaktivuje), na niektorých telefónoch sa spodné tlačidlá budú horšie ovládať.

Vzhľadom na to, že stojany tohto typu sa používajú hlavne na navigovanie, obvykle to nevadí. Drvivá väčšina telefónov má takisto plne prístupné aj bočné tlačidlá a nehrozí ich stlačenie gumou. Na teflónoch, ktoré majú tieto tlačidlá vysoko, ako práve na fotografiách použitý Samsung Galaxy S7, však už treba dať na nechcené stlačenie prekrytím pozor. Ide ale len o opatrnosť pri nasádzaní. Následne sa už sa guma nehýbe a tlačidlo nestlačí.

Na niektorých telefónoch vám môže horná časť gumy prekryť aj senzor jasu. Ak používate jeho automatické nastavenie, displej značne pohasne, akoby bol v tme. Ak by to bol prípad vášho telefónu, skrátka si dočasne jas nastavte manuálne.

Dva základné modely

Bike Tie existuje v dvoch základných verziách. Ta v našom teste sa vyznačuje tým, že je jej uchytenie priečne k telefónu. Telefón si teda môžete prichytiť na tyč riadidiel tak, že bude na stojato. Alternatívne ho môžete prichytiť vodorovne na priečnu stredovú tyč riadidiel.

Verzia s prívlastkom Pro, ktorá je o euro drahšia, má uchytenie opačne. Telefón je na výšku na stredovej tyčke riadidiel a na ležato priamo na riadidlách.

Štandardná verzia počíta s tým, že je fotoaparát v strede konštrukcie. V prípade Pro verzie je táto časť zakrytá. Fotoaparát v rohu (čo je napríklad prípad iPhonu), je však možné použiť na oboch verziách.

Obe verzie sú dostupné v čiernej, červenej a zelenej farbe. Zelená obsahuje premiešaný fosfor a po v tme žiari.

Demonštrácia pevnosti a nasadzovania

Bike Tie rozhodne nesklamal, používali sme ho niekoľko dní aj v extrémnych podmienkach lesných a veľmi hrboľatých ciest pri rýchlej jazde, pričom ani raz nezaváhal. Funguje vskutku perfektne.

To ako pevne Bike Tie telefón drží a ako sa nasadzuje na bicykel, si môžete pozrieť v našom krátkom dvojminútovom videu.

Hodnotenie

+ extrémne rýchle a ľahké nasadenie aj zosadenie (5 až 10 s)
+ neuveriteľne pevné uchytenie smartfónu, bez rizika poškodenia
+ odpruženie a guma chráni telefón pred nárazmi a otrasmi

na niektorých telefónoch sa prekryje senzor osvetlenia
na niektorých telefónoch menej pohodlne dostupné spodné tlačidlá

Cena: 19 €

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.