Český program na správu a editáciu fotografií Zoner Photo Studio X prichádza s jesennou aktualizáciou. Hlavnými novinkami sú retušovacie nástroje v nedeštruktívnom module Vyvolať a zjednodušenie experimentovania v module editor pomocou Vrstvy úprav. ZPS X už tiež umožňuje strih videa, pričom sa teraz dajú voľne kombinovať videá s fotkami aj hudbou.

Na vlastnosti tohto programu sme sa boli pozrieť na prezentácii v Brne a z prezentácie sme pripravili aj video.

Ako nám povedal Jan Kupčík, produktový manažér ZPS X, možnosť sústrediť sa len na jeden program uvoľnila vývojárom ruky a aktualizácie tak prichádzajú každé tri mesiace. Celkový objem noviniek, ktoré Zoner za posledný rok predstavil by predtým vydal na takmer dva roky vývoja.

Jan Kupčík pri prezentácii nových vlastností ZPS X

 

ZPS X teraz aj so silou prítlaku retušovacieho pera

Novinkou jesennej aktualizácie je unikátny retušovací štetec v nedeštruktívnom module Vyvolať. Štetec pritom dovoľuje kombináciu viacerých masiek a zároveň viacerých ťahov v rámci jednej masky. Každý ťah sa pritom dá kedykoľvek upraviť či zmazať, pričom snímka nestratí nič zo svojej pôvodnej kvality. Automatické vyhľadanie zdrojovej oblasti pre retuš tiež výrazne prispieva k urýchleniu práce.

V tejto oblasti tak Zoner preskakuje také programy ako je Adobe Lightroom a Capture One. Ak k tomu pripočítame ešte podporu prítlaku pera tabletu v modulu Vyvolať, potom vám retušovanie v iných programoch bude pripadať obmedzené. Príchod retušovacích nástrojov tak robí z modulu Vyvolať komplexný priestor, kde fotograf zvládne celý editačný proces fotografie.

Experimenty s vrstvami úprav

Aj modul Editor získava nové funkcie. Základné úpravy expozície, farieb, úrovní či kriviek teraz môže používateľ aplikovať do samostatnej vrstvy úprav.

Tá sa dá kedykoľvek editovať. Jednotlivé vrstvy sa tak nemusia opakovane duplikovať a rôzne varianty úprav sa teraz dajú vyskúšať rýchlejšie a pohodlnejšie.

Editor videoklipov s podporou videa i fotiek

Tvorba prezentácie z dovolenky či strih videa z oslavy sa teraz dajú vybaviť s novým nástrojom Video v module Vytvoriť. Videa je sa v ňom dajú strihať, ovládať ich hlasitosť a kombinovať ich s fotkami a hudbou.

Prezentácia nových vlastností ZPS X v Brne

Ovládanie tabletom aj nedeštruktívne

Podpora prítlaku v prípade grafických tabletov je v programe ZPS opäť. Teraz však vychádza z čerstvej technológie Windows Ink. Grafici teraz môžu pomocou prítlaku ovplyvňovať priemer, krytie, hustotu, rozmazanie a u štetcov aj rozostup. Funkcia je dostupná nielen v module Editor, ale tiež v modulu Vyvolať. A práve možnosťou ovládať prítlakom toľko parametrov nedeštruktívne je ZPS X unikátny.

Jednoduchšia tlač dokumentačných fotiek

Predovšetkým firemných zákazníkov a štátnu správu poteší návrat indexovej tlače do ZPS. Tlač portfólia, dokumentačných fotografií či jednoducho náhľadov fotiek s popismi na jednu stránku je teraz záležitosťou niekoľkých kliknutí. Menu indexovej tlače teraz nájdete v modulu Vytvoriť a ponúka via možností formátovania ako kedykoľvek predtým. Používateľ si môže vybrať zo šablón či sám nastaviť rozloženia obrázkov, vzhľad papieru a vytvoriť doplňujúci text.

Medzi ďalšie novinky jesennej aktualizácie patrí rýchlejšie načítanie zložiek s väčším množstvom obrázkov, podpora online-only súborov v úložisku OneDrive ale aj lepšia ilustrácia hraníc rozmazania štetcov. Pribudli tiež klávesové skratky na rýchle povolenie a zakázanie masiek, či na zobrazenie len samotnej masky. ZPS X si rozumie s tracklogy bez výškových informácií a s RAW formátmi z nových fotoaparátov vrátane Nikon D7500 a Canon 6D Mark II.

Novinky sa dajú vyskúšať zadarmo

Zoner Photo Studio X sa dá kúpiť ako ročné predplatné za 47,88 Eur. Počas predplatného máte nárok na všetky priebežné aktualizácie programu, návody a prednostnú technickú pomoc zadarmo.

Plná verzia Zoner Photo Studio X sa dá stiahnuť a vyskúšať po dobu 30 dní zadarmo na adrese www.zoner.sk. Používatelia, ktorým už vypršala skúšobná verzia a ZPS X si ešte nezakúpili si môžu novú aktualizáciu vyskúšať bezplatne na 10 dní.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.