Na tohtoročnú výstavu CeBIT sme prišli na pozvanie spoločnosti Epson, ktorá predstavila úplne nové tlačové systémy a hlavné predstavenie patrilo PaperLab, čo je zariadenie na tzv. suchú recykláciu papiera priamo v podnikovom prostredí. Z tlačovej konferencie a stánku Epsonu sme pripravili aj video.

Spojenie ekonomicky výhodnej atramentovej tlače a recyklácie papiera v jednom podniku potom prináša výraznú úsporu na tlačových nákladoch, úsporu na elektrickej energie a tiež ochranu životného prostredia. Espon napr. predstavil atramentové multifunkcie, ktoré majú náplne postačujúce na nepretržitú tlač až 85 000 výtlačkov.

Pozreli sme sa aj na okuliare pre rozšírenú realitu Moverio BT-300 a požiadali sme o ich recenziu. Treba konštatovať, že ich princíp bol veľmi ľahko použiteľný a mohli sme si pomocou nich napr. sadnúť do kabíny drona.

Veľa si EPSON sľubuje aj od čisto robotickej výroby multifunkcií, pričom je sám výrobcom priemyselných robotov.

Hlavné predstavenie patrilo zariadeniu PaperLab, ktoré dokáže v podnikovom prostredí recyklovať papier. Už po 3 minútach po vložení papiera určeného na recykláciu pritom získame recyklovaný papier a toto zariadenie pracuje rýchlosťou 12 hárkov papiera za minútu.

Za hodinu vám tak vytvorí 720 hárkov recyklovaného papiera. Ako sme si pozreli, tento papier vyzerá mierne zašednutý oproti prvovýrobe, ale je plne použiteľný na bežné kancelárske dokumenty. PaperLab pri recyklácii nepoužíva vodu, a preto je tento proces šetrný voči životnému prostrediu.

Z prezentácie spoločnosti EPSON pripravujeme rozšírenú reportáž do aprílového vydania magazínu TOUCHIT.

Viac o výstave CeBIT:

VIDEO TOUCHIT: Prierez výstavou CeBIT 2017 – virtuálna a rozšírená realita, Smart Home a Smart City

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.