Dni sú už krátke, ale na bicykli sa dá stále jazdiť. Predstavujeme systém Garmin Varia, ktorý prináša bezpečnosť pre cyklistov aj pri zníženej viditeľnosti.

Na testovanie sme mali  zapožičaný systém Varia cyklo-radar + displej, čo je spoločné balenie zadného svetla s integrovaným radarom a displejom, ktorý sa umiestňuje na riadidlá bicykla. Radar v zadnom svetle dokáže rozpoznať prichádzajú auto na vzdialenosť 140 metrov a zachytí aj viacero áut súčasne.GarminaVaria-3Svetlo z červených LED žiaroviek v zadnom svetle potom bliká podľa toho ako je blízko pri vás auto a jeho vodičovi signalizuje, že má pred sebou cyklistu.GarminaZadneSvetloInformáciu o tom, že máte za sebou auto a v akej je vzdialenosti zobrazuje aj aj displej na riadidlách.GarminaVaria-4Viete teda vzájomne o sebe – vodičovi sa blikaním ukazuje, že má pred sebou cyklistu a cyklista má zase informáciu, že má za sebou auto.

Obe zariadenia sú napájané nabíjateľnou batériou s výdržou na 5 hodín, dobitie trvá 2 hodiny.  Inštalácia je jednoduchá, sú to vlastne gumičky, ktorými sa držiaky pripevňujú na bicykel. Obe zariadenia je možné rýchlo odobrať z bicykla a nehrozí tak ich ukradnutie. GarminaVariaK tejto výbave sa dá ešte pridať predné svetlo, ktorého uhol svietenia je závislý od rýchlosti pohybu (ak používate kompatibilný GPS navigátor Edge 1000 alebo Edge 520) a tiež sa dá prepínať medzi diaľkovým a tlmeným svetlom. Svetlo svieti veľmi intenzívne. Pokiaľ nie je potrebné osvetľovať vaše najbližšie okolie, tak Varia nastaví lampu so silou 100 luxov na vzdialenosť 10 metrov.

GarminSmerovky_nowatĎalšou možnosťou je kombinácia predného a zadného svetla zo systému Garmin Vario a ak použijete dve zadné svetlá, dajú sa z nich zostaviť aj smerovky.

Balenie Varia cyklo-radar + displej stojí 299 Eur a mali sme ho zapožičaný od firmy Garmin.sk.

Samostatné adaptívne predné svetlo stojí 199 Eur, systém predného a zadného svetla s prepínačom je v cene 299 Eur.

GarminaZadneSvetlo2

GarminaDisplej2

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.