Tento raz sme pre vás pripravili videorecenziu automobilu strednej triedy, ktorý má ale prvky z najvyššej výbavy. Chceli predovšetkým vozidlo, ktorý má niečo navyše z IT výbavy, a preto sme si vybrali model s pomocou pri parkovaní.

Hyundai i30 1,6 GDI 7 DCM Style ako znie plný názov testovaného vozidla je naozaj štýlové auto. Veľmi tomu dopomohla jeho červená farba, ktorá mu dodáva dynamiku a dravosť.Hyudaii30-7Automatická prevodovka zase pridáva na pohodlnosti pri jazdení. Pri testovaní sme si všimli, že automatická prevodovka má snahu vytočiť motor do vyšších otáčok, než by sme to robili pri manuálnom radí. Tlačidlo ECO na prednom paneli režim prevodovky mierne upravilo a boli sme s ňou nakoniec spokojní.Hyudaii30-7-6Vo výbave bol benzínový motor s objemom 1591 cm3 s objemom 99 kW. Prevodovka je 7-stupňová, objem nádrže je 53 litrov. Maximálna rýchlosť je podľa výrobcu 195 km/h, my sme šli podľa tachometra maximálna 135 km/h a na toto auto to bolo tak akurát. Zrýchlenie je podľa výrobcu z 0 na 100 km/h za 10,7 sekúnd.

V zadnej časti sme našli dojazdové rezervné koleso, vonkajšie zrkadlá boli vo farbe vozidla a kľučky boli chrómované. Auto bolo vybavená hliníkovými diskami s pneumatikami 225/45 R17. Páčil sa nám asistent rozjazdu do kopca ako aj monitorovanie tlaku vzduchu v pneumatikách. Rovnako v dobe testovania už boli teploty pod bodom mrazu a zimná výbava v podobe ohrevu predných sedačiek ako aj volantu sme si ocenili. SmartPack potom obsahuje inteligentný kľúč, vonkajšie kľučky s osvetlením, automaticky sklopné spätné zrkadlá s osvetlením nástupného priestoru. Rádio je prirodzene vybavené bluetooth rozhraním na pripojenie smartfónu. Pod rádiom je pripojenie na USB port a externý audio vstup. Napájacie 12 V adaptéry sú vpredu dva.Hyudaii30-7-8Zadné sedadlá sú delené v pomere 3:2 s lakťovou opierkou v strede. Objem batožinového priestoru je 378 litrov, po sklopení sedadiel sa zvýši na 1316 litrov. Automatika ovládania je na všetkých štyroch sklách dverí. K pohodliu prispieva aj dažďový senzor a denné svietenie so snímačom osvetlenia.

Ako funguje režim podpory pri cúvaní? Musíte mať zaradený rýchlostný stupeň smerom dopredu a vaša rýchlosť by mala byť pod 10 km/h. Následne sa musíte rozhodnúť ako chcete parkovať – pozdĺžne vpravo, resp. vľavo, cúvanie do pravého uhla vpravo alebo vľavo. Parkovanie do šikmého priestoru nie je podporované.

Hyudaii30-7-27

V praxi to funguje tak, že s týmto automatickým systémom nevyužijete každú jednu možnosť. Systém si dosť vyberá, kde sa bude dať parkovať a kde nie. Tiež sa niekedy stane, že vám vyberie miesto, kde parkovať nie je možné. Napr. ak je medzi dvoma automobilmi chodník, tento systém to nerozpozná a navrhne vám parkovanie.Hyudaii30-7-20Na druhej strane keď si systém vyberie správne, parkovanie je doslova pasia. Je to zvláštny pocit sedieť za volantom, ktorý sa sám otáča. Vy podľa povelu na displeji len radíte rýchlostné stupne a pridávate plyn, resp. brzdíte. Parkovanie je na viac krát, ale bezpečné a celkom rýchle. Hyudaii30-7-2V celkovom hodnotení je Hyundai i30 1,6 GDI 7 DCT Style auto pohodlné, bezpečné a štýlové. Určené je predovšetkým pre mladšiu generáciu, dá sa však využiť rodinne.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.