KIA so Stingerom prekročila svoj tieň. Je to zábavné auto, vynikajúci podvozok, super motor aj brzdy. Z tohto auta nebudete chcieť vystúpiť. Ale keď s ním prídete na čerpaciu stanicu, prídete na to, že každá sranda niečo stojí. 

Testovali sme verziu s benzínovým motorom 3,3 litra T-GDI 4WD a bolo to fakt cítiť. Toto auto mierne prehnane povedané trhá asfalt, preťaženie cítite na každom mieste a za sebou necháte oveľa zvučnejšie automobilky. Ledva ich uvidíte v spätnom zrkadle.

Štartovacia cena pre Stinger je 40 900 Eur, testovaná GT verzia s výkonom 272 kW (370 koní) je za 58 900 Eur. V červenej farbe vyzerá úžasne, ľudia sa za nami pozerali. Charakteristikou je výrazná predná maska, výhodou je na športové auto poriadne veľký kufor a dostatok miesta pre cestujúcich vzadu.

Zadný pohon je zábavný, na uzavretej trati sme skúšali dostať auto do riadeného šmyku a ide to veľmi ľahko. Prevodovka je 8-stupňová, automatická a možnosťou radenia páčkami pod volantom.

Vnútorný priestor je luxusný, ladený je v športom duchu. Veľmi sa nám páčil systém bezdrôtového napájania mobilu ako aj možnosť odloženia do vyhradeného priestoru aj smartfónu s uhlopriečkou nad 6 palcov.

Z technológií je tu rozpoznávanie dopravných značiek, adaptívny tempomat, bluetooth pripojenie mobilu, spojenie na Adroid Auto alebo Apple CarPlay, ale aj automatické zastavenie auta v prípade rozpoznania prekážky, signalizácia vybočenia z jazdného pruhu alebo automatické prepínanie tlmené/diaľkové svetlá.

Interiér je kožený s vyhrievaním predných sedadiel. Dostatok komfortu majú aj cestujúci vzadu – k dispozícii je pre nich oddelená klimatizácia a nabíjanie mobilných telefónov či adaptér na cigaretový zapaľovač. Miesta na nohy majú tiež dosť.

Celkovo je KIA Stinger GT jedno z najzábavnejších áut, aké sme v redakcii mali a vysoko hodnotíme pomer výkon/cena. A tá spotreba? No budete radi, ak sa dostanete pod 12 litrov na 100 km. Ale o tom predsa športové autá sú.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.