S kľúčovou prednáškou vystúpil na konferencii ITAPA Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu.

Hovoril o tom, že si vyskúšal elektronické služby štátu a mal podobné skúsenosti ako sme mali my. Je pomerne zložité dostať sa cez úvodnú stránku eSlovensko.sk ku konkrétnej čínnosti. Pokiaľ by šiel priamo cez konkrétne ministerstvo, služby reálne existujú a dajú sa použiť. Predpokladom je samozrejme elektronický občianky preukaz, čítačka a aktivované služby súvisiace s digitálnym podpisom. Otázkou tiež je, čo sa stane so súčasnou čítačkou s USB 2.0 portom, keď na trh prichádzajú zariadenia vybavené len rozhraním USB-C nie je vyriešená otázka ako sa dajú využiť eSlužby v prípade smartfónov.

Pellegrini2-1

Peter Pellegrini sa vyjadril, že pod jeho vedením sa budú plniť elektronické služby štátu inak – údajne je koniec s rozhadzovaním peňaží za hardvér a softvér, ktorý pravdepodobne ani nepotrebujeme. Začaté projekty sa musia dokončiť, inak sa nemôžu začať nové. Peter Pellegrini nebude podporovať nekonečné predlžovanie termínov na splnenie úloh. Rovnako Peter Pellegrini zdôraznil nevyhnutnosť vyžadovania princípu jeden krát a dosť – ak raz odovzdáte svoje údaje, musia sa objaviť na všetkých úrovniach štátnej správy a úradník ich nemôže od vás opakovane vyžadovať.

Pellegrini3-1

Veľkú časť z jeho prejavu uvádzame v plnom znení tak, ako sme ju zachytili na konferencii ITAPA v hoteli Grand Hotel River Park v Bratislave.

Prečítajte si aj:

Slovensko.Digital hodnotí aktuálne dianie v informatizácii

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.