Spoločnosť LG predstavila v Prahe svoje novinky u oblasti televízorov. Je všeobecne známe, že pre veľké obrazovky typu OLED je LG svetovým dodávateľom číslo 1 a z jeho fabriky sú aj displeje pre niektoré konkurenčné značky. Zaujímalo nás, čo pripravilo LG pre tento rok a to nielen v segmente OLED.

OLED televízor E8

Najvyšším modelom je W8, ktorý predstavuje úplnú špičku televízorov a montuje sa výhradne na stenu. Tento televízor je pomerne drahý (pre 77-palcovú uhlopriečku je to 15 699 eur) a je určený pre najnáročnejších zákazníkov. Nás zaujímala ďalšia vlajková loď a tou je model E8.

LG E8 s procesorom alpha 9 so 4-krokovým čistením obrau

Tento televízor existuje vo veľkosti uhlopriečky 55 a 65 palcov a jeho hlavnou odlišnosťou voči minulému roku je podpora nového procesora α 9. Tento sa primárne stará o komplexné a čo najkvalitnejšie spracovanie obrazu. Je napr. schopný súčasne obraz spracovať v kvalite HDR a tiež HFR (High Frame Rate). Vtedy sa spracováva obraz s frekvenciou 100 záberov za sekundu (120 zab/sek pre USA). To oceníte hlavne pri vysielaní športových prenosov.

OLED TV E8. Všimnite si magické diaľkové ovládanie

Ide o televízor s rozlíšením 4K, obraz sa vytvára na 2,54 mm hrubom OLED paneli nalepenom na 3 mm tvrdenom skle. Má širokú podporu formátu HDR, čo v tomto prípade znamená podporu HDR 10 Pro, Dolby Vision, Advanced HDR by Technicolor a HLG (satelitné vysielanie s HDR). Televízor E8 obsahuje aj integrovaný soudbar s podporou Dolby ATMOS. Súčasťou dodávky je tiež magický diaľkový ovládač a podpora formátu H.265/HEVC. Odporúčaná cena tohto televízora pre 55 palcovú veľkosť je 2899 eur.

V režime OLED Gallery sa televízor premení na umelecký obraz

Tento televízor môže fungovať aj v režime OLED Gallery, kedy dokáže zobrazovať obrazy slávnych umelcov alebo vaše fotografie a pritom má aj nižšiu spotrebu v porovnaní so štandardným režimom (čo je pre 55-palcový model typicky 150 až 160 W). Televízor sa dá ovládať cez magický diaľkový ovládač aj hlasom, zatiaľ však len v angličtine. Údajne sa však pripravuje podpora aj pre slovenčinu, tak uvidíme. Využíva sa pritom technológia od Google.

OLED TV LG C8

OLED televízor C8 má voči E8 inak riešený podstavec a je mierne menej vybavený pri spracovaní obrazu. Odlišnosti sú aj v spracovaní zvuku. Zatiaľ čo E8 má hudobný výkon 80 W, C8 má 40 W, inak vyzerá aj displej (nie je to fólia nalepená na skle). Stále však C8 používa nový procesor α 9 a to znamená napr. dvojnásobné čistenie obrazu v porovnaní s minuloročným modelom. Cena 55-palcovej varianty je 2399 eur.

OLED televízor B8

Model B8 predstavuje vstupný model do segmentu OLED. Jeho cena je v 55-palcovom vyhotovení 1999 eur a na rozdiel od E8 a C8 obsahuje tento model procesor α 7 (teda nie 9). Preto sa používateľ musí rozhodnúť medzi tým, či využiť podporu formátu HDR alebo HFR (spracovanie 100 záberov za sekundu). Obe vlastnosti procesor α 7 naraz nezvládne.

OLED TV B8

Super UHD televízor SK9500

Prechádzame od OLED k Super UHD modelom. Ide teda o LED televízor s podsvietením a SK9500 je najvyšším modelom s touto technológiou.

Super UHD televízor LG SK9550

Aj tento televízor obsahuje dedikovaný procesor na spracovanie obrazu α 7 a voči minulému roku je tu vylepšené podsvietenie. V minulom roku sa používala EDGE technológia, kedy podsvietenie bolo po okraji a ďalej bolo distribuované po ploche televízora. Teraz je plocha displeja rozdelená na niekoľko segmentov a obraz je tak kvalitnejší hlavne, čo sa týka podania čiernej farby – ide o technológiu Full-array Dimming Pro.

Porovnanie konvenčného a Nano Cell displeja

V prípade zvuku je tu podpora Dolby ATMOS. Model SK8500 má aj zaujímavo vyriešený podstavec ladený do bronzovej farby. Jeho cena je v 55-palcovom vyhotovení 1999 eur.

Súčasťou dodávky LG SK95 ješ aj magické diaľkové ovládanie

Super UHD televízor SK85

Toto je menší brat SK95, aj tento využíva Full-array Dimming ale v základnej, teda nie Pro verzii. To znamená, že podsvietenie sa dá ovládať po segmentoch a jeho základom je procesor α 7 na spracovanie obrazu. Dostupné uhlopriečky sú 65- a 55-palcov. Práve 55-palcová uhlopriečka stojí v tomto prípade 1199 eur.

Super UHD televízor SK85

Futbalový špecialista – Super UHD televízor SK79

Tento televízor je špeciálne pripravený pre futbalový šampionát a obraz je nastavený tak, aby na ňom čo najlepšie vynikol zelený trávnik a futbalová lopta. Rovnako je posilnený zvuk tak, aby sa divák cítil ako na tribúne. Tento televízor v 55-palcovej verzii stojí 939 eur. Pre futbalový šampionát je určený aj televízor UK61, čo je vstupný model pre UHD televízory.

Super UHD televízor SK79 so zameraním na zvýraznenie zeleného trávnika posilnenie zvuku. Sen pre človeka, ktorý miluje fotbal

UHD televízor UK7550

Toto je televízor s najlepším pomerom Výkon/Cena. V 55-palcovej obrazovke stojí 1059 eur, najmenšia 49-palcová verzia je už za 859 eur. Je to UHD televízor, ale nie je to Super UHD model, no využíva podobne ako Super UHD modely technológiu Nano Cell. Zvuk je to DTS Virtual:X, teda nie Dolby ATMOS. Pôsobí to tak, ako keby reproduktory boli zavesené na strope a nasmerované na vás. Konštatujeme, že kvalita obrazu bola naozaj vysoká a tento model si zaslúži byť z ponuky LG najpredávanejším.

UHD televízor LG UK75

UHD televízor UK6750

Aj tento stredný model s technológiou IPS sa dá ovládať hlasom, ale magický ovládač si v tomto prípade musíte dokúpiť samostatne. Podporuje 4K Active HDR, teda nie Cinema HDR ako to bolo v prípade predchádzajúcich televízorov (teda neobsahuje podporou pre Advanced HDR by Technicolor a Dolby Vision). Jeho cena je pre 55-palcové vyhotovenie 939 eur, 49-palcová verzia stojí 589 eur.

UHD televízor LG UK67

O testy týchto televízorov sme spoločnosť LG požiadali.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.