V rámci testovania automobilov, ktoré majú nadštandardnú technologickú výbavu sme si pre letné obdobie vybrali Mercedes Benz triedy E.  

MercedesBenz350dHron

Kompletnú recenziu prinesieme v septembrovom vydaní tlačeného magazínu TOUCHIT, teraz máme pre vás video a základný popis.

MercedesBenz350dOznacenie

Pozrite sa tak, na čo sa môžte tešiť. 

Mercedes Benz E350d má systém rozpoznávania jazdných pruhov, na Slovenských diaľniciach pokojne dokáže jazdiť bez toho, aby ste mali ruky na volante. Samozrejme, tento stav nie je prípustný, preto vás po pár sekundách upozorní, aby ste si dali ruky na volant. Ak tak neurobíte po troch upozorneniach, spomalí a nakoniec celkom zastane.

MercedesE530d

Auto sníma vašu bdelosť. 20 minút zbiera údaje o tom, ako šoférujete a potom začne vyhodnocovať vás stav pohotovosti. Meria pritom 71 parametrov – ako hýbete volantom, čo robíte s plynom, aké sú vaše reakcie a pod. Ak rozpozná, že ste unavení, navrhne prestávku, po piatich upozorneniach si už prestávku budete musieť dopriať, inak ďalej nepôjdete.

Prestavka

Adaptívny tempomat, automatickú prevodovku berieme pri tomto aute ako samozrejmosť. Pripočítajte k tomu zabudovanú SIM kartu s pripojením na internet, ktorý môžete využiť na vytvorenie Wi-Fi siete vo vozidle (ide o 3G pripojenie). Tiež takto môžete využiť internetové rádio, nechať si predpovedať počasie a vyhľadávať zaujímavosti na trase.

MercedesBenz350dMesto

Do garáže vojde toto auto aj samé, bez vodiča. Je na to mobilná aplikácia, pomocou ktorej sa dokáže auto pohybovať v smere vpred a vzad, pričom rozpoznáva prekážky na ceste.   Ďalšia aplikácia Mercedes Me dokáže na diaľku zistiť napr. kde sa auto nachádza, či je otvorení a prípadne ho na diaľku zatvoriť, aký je dojazd a koľko máte paliva v nádrži.

MercedesBenz350dSlnko

Súčasťou dodávky auto je aj concierge služba – operátor za vás vybaví napr, lístky do kina či divadla, poradí čo si pozrieť v okolí a pod. Služba funguje v slovenčine alebo v češtine,m rovnako máte v blízkom jazyku aj službu technickej pomoci. Vo videu uvidíte, ako to funguje.

Pripočítajte k tomu systém rozpoznávania dopravných značiek a máte tak tretinu funkcií, ktoré sme v tomto vozidle našli.

MercedesE530d-3

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.