Trend v oblasti multifunkčných zariadení je jasný – už to nie je naháňanie sa za rýchlosťami tlače alebo doby do tlače prvej strany. Tieto hodnoty dnes dosiahli už takú hodnotu, že ich ďalšie zvyšovanie nie je pre zákazníkov podstatné.

Monochromatické multifunkčné zariadenie OKI MB562 s veľkým dotykovým displejom

Oveľa dôležitejšia je jednoduchosť používania s tým, že si môžete najdôležitejšie úlohy automatizovať. Rovnako je podstatné, ako mutlifunkcia „zapadne“ do vášho existujúceho systému a budú ju môcť v opodstatnenej miere používať všetci zamestnanci v malom alebo strednom podniku.

A presne o tom sú aj aktuálne multifunkčné zariadenia do OKI. Na ich vlastnosti sme sa boli pozrieť v pražskom zastúpení tejto firmy a hovorili sme priamo s technickým riaditeľom, Jánom Ftáčnikom. Je to odborník na slovo, o multifunkciách a ich vlastnostiach vie úplne všetko, navyše je to rodený Slovák.

Pozrite sa ako nám predstavil najpredávanejšie zariadenia od OKI. Hovorili sme o monochromatickom multifunkčnom zariadení OKI MB562dnw pre formát A4 a neskôr sme prešli na farebný multifunkčný systém pre formát A3 – pozreli sme si model MC853. Toto zariadenie je pritom možné použiť ako vstupnú podnikovú kopírku.

Farebné multifunkčné zariadenie formátu A3 – MC853

Táto je šikovne vybavená aj automatickou spinkovačkou a je možné ju dovybaviť aj modulom na pripojenie pomocou rozhrania Wi-Fi. Je to voliteľný modul a OKI odporúča skôr pripojenie tohto zariadenia cez Ethernet kábel.

Náš rozhovor prinášame vo video podobe:

Ako je zrejmé, používateľským základom týchto multifunkčných zariadení je veľký dotykový displej určený na nastavovanie zariadení a tiež ich jednoduché využívanie. Upozorňujeme na ľahkú možnosť tvorby makier – teda súpravy funkcií, ktoré reprezentujú najčastejšie úlohy. Vytvoriť si môžete napr. macro na skenovanie originálu v určenom rozlíšení do vybraného cieľa. Túto funkciu potom reprezentuje jediné tlačidlo, ktoré umiestnite priamo na domácu stránku multifunkčného zariadenia.

Výhodou je aj možnosť prihlásenia sa na používanie zariadenia pomocou čipovej karty. Všetky štatistiky sa potom prehľadne priradia k vášmu účtu a tiež sa pripraví domovská stránka podľa vášho želania. Zariadenie je takto možné otvoriť aj voči active directory – teda databáza aj so stovkami podnikových používateľov. To znamená, že databázu používateľov do takéhoto zariadenia nie je nevyhnutné náročne pripravovať v zariadení, ale načítajú sa priamo z active directory. Ak potom skenujete napr. na mail, v predvolenom prípade si môžete naskenovanú podobu originálu poslať na vlastný mail, čo je najčastejšia forma úlohy.

okimc853-5

Vo videu uvidíte aj spoluprácu so štandardnými kartovými systémami ako je napr. SafeQ, do moderných dokumentačných systémov alebo do cloudových systémov ako je Dropbox, OneDrive a pod. Tieto moderné multifunkčné systémy je možné kompletne riadiť zvonka.

V predstavení moderných multifunkčných zariadení budeme pokračovať v článku, ktorý zverejníme čoskoro.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.