Priamo na MWC 2017 ukázal Orange svoje technológie pre IoT zariadenia, boli sme pri tom.

Operátori to s LTE technológiou myslia vážne, otvára sa pre nich totiž ešte väčší technologický priestor ako pri 3G sieťach. Orange ako nadnárodný operátor si nenechá ujsť potenciál v LTE a pripravuje svoju sieť so štandardom LTE-M na zariadenia IoT. Ide o špecifickú sieť pracujúcu vo frekvenčnom pásme 1,08 MHz. Ide o súčasť „klasickej“ LTE siete, LTE-.A aby sme boli presnejší. Maximálna rýchlosť je v tejto revízii na úrovni 1 Mbps pre sťahovanie aj odosielanie dát.

Zatiaľ svoju pilotnú prevádzku spúšťa v Španielsku a Belgicku. Takže domovská krajina ako Francúzsko si ešte chvíľu počká. To však neplatí pre špeciálny Open IoT Lab, ktorý má pripravený Orange. Od apríla bude Francúzsko prvou krajinu, ktorá bude disponovať špeciálnymi priestormi na testovanie a konzultácie v oblasti IoT. Tak, aby mali firmy možnosť správne pripraviť svoje produkty na fungovanie v LTE-M sieti Orange.

Čo si predstaviť pod IoT zariadeniami?

Napríklad alarmy, snímače, zberače meteorologických alebo geografických dát, zdravotnícke zariadenia, rôzne merače kvality ovzdušia, sledovacie zariadenia atď. Hovorí sa o výdrž batérie až 10 rokov. Závisí to hlavne od toho, aké zariadenie to bude. Takisto údaj 5 rokov býva spravidla uvádzaný, napríklad pri rôznych snímačoch. Tie by boli využiteľné v odľahlých častiach prírody, kde je ťažký prístup a vyhodnocovanie kvality klímy by bolo konvenčným spôsob veľmi náročne časovo alebo príliš drahé.

Sieť aj príslušenstvo

Je prirodzené, že operátori ponúkajú rôzne služby v súvislosti s ich technológiami. Na príklade Orange je vidno, že chápu svoju nadnárodnú konektivitu a možnosti ako niečo, čo musia využiť v prospech ľudí…v konečnom dôsledku aj strojov 😊. Pretože práve stroje a rôzne zariadenia budú komunikovať v spomínanom frekvenčnom pásme.

Nielen dátové pokrytie v sieti ale aj technologické zázemie. To znamená, že okrem „signálu“ bude operátor poskytovať aj štartovací kit na to, aby ste si mohli vaše vlastné zariadenia integrovať do IoT. Či už si spravíte inteligentné zariadenia od počiatku návrhu alebo do IoT zóny pridáte bežné elektrospotrebiče, to bude na vás.

V Open IoT Labs dostanete dátové pripojenie, analytické nástroje, samotný štartovací kit v podobe hotového zariadenia a tak isto aj odrušené miestnosti, akési Faradayove klietky. Laboratórium by malo byť pre startupové projekty, no poslúži aj firmám, ktoré si nebudú môcť zabezpečiť vlastné zázemie na spoľahlivý vývoj a testovanie IoT produktov v novej LTE sieti. Prakticky sa to týka každej menšej firmy, ktorá nemá rozpočet na to, aby si budovali vlastné podmienky vo vlastnej réžii.

Orange aktívne spolupracuje s výrobcami čipov pre LTE-M siete ako napríklad Altair Semiconductor, Qualcomm Technologies alebo Sequans.

Podľa technika, ktorý bol priamo na stánku spoločnosti sa bude dať spolupracovať s IoT Labom aj na diaľku. Časť služieb, najmä konzultácie a analytické nástroje budú dostupné pre tých, ktorí z nejakých, napríklad geografických dôvodov, nebudú byť v IoT Labe osobne.

Multi-SIM

Priamo v Barcelone na výstavisku demonštroval operátor svoju službu Multi-SIM. Tá zatiaľ u nás nie je dostupná, no ide o výbornú vec, ak máte dve zariadenia. Napríklad smart hodinky a telefón. Ak vám niekto zavolá, začnú zvoniť alebo inak upozorňovať na hovor obe zariadenia. Je potom na vás, ktorým hovor prijmete. Veľmi dobrá služba, stačí vám jedno telefónne číslo. Medzi zariadeniami sa zdieľajú aj dáta.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.