Na tlačovej konferencii kongresu Digital Assembly v Bratislave podpredseda vlády SR a digitálny líder, Peter Pellegrini prekvapivo vyhlásil, že na slovenských diaľniciach ako aj na diaľničných spojoch s Maďarskom, Rakúskom a možno aj Českom bude prebiehať pilotný projekt Connected Cars (prepojené vozidlá). Išlo o spoločnú tlačovú konferenciu s Andrusom Ansipom z Európskej komisie.

digitalassembly-6

Podľa podpredsedu vlády sa pritom bude viesť rokovanie so všetkými telekomunikačnými operátormi a zástupcami všetkých automobiliek, ktoré svoje vozidlá vyrábajú na Slovensku.

digitalassembly-3V rámci projektu Connected Cars by sa tak automobily mali napr. informovať o aktuálnej situácii na ceste, prinášať okamžité informácie o nehodách, dopravných zápchach a čakacích dobách na hraničných prechodoch. Cez internet by sa potom upravovala navrhovaná trasa pre vozidlá, čo by viedlo k optimalizácii dopravy. Systém Connected Cars tiež prinesie možnosť získania doplňujúcich informácií o bodoch záujmu v okolí.

Peter Pellegrini si uvedomuje, že bez vybudovania silnej infraštruktúry v oblasti IT ako aj poskytnutí základného prístupu k internetu pre všetkých obyvateľov zadarmo nebude Európa schopná konkurovať USA a Ázii. Podporuje tak projekt poskytovania internetu pre všetkých obyvateľov Európy ako aj európsky dátový roaming a dátovú neutralitu.

digitalassembly-10

Diskutovalo sa aj o implementácii opatrení navrhnutých v akčnom pláne 5G – ako dosiahnuť včasné a dôsledné zavedenie infraštruktúry 5G na jednotnom digitálnom trhu do roku 2020. Európska únia má podľa Andrusa Ansipa potenciál byť svetovým lídrom v tejto oblasti. 5G vo veľkej miere zvýši potenciál digitalizácie priemyslu, a to hlavne v odvetviach ako doprava, logistika, energetika a zdravotníctvo.

digitalassembly-7

Andrus Ansip je obyvateľ Estónska a hovoril aj o zavádzaní elektronických služieb štátu, ani tu to nebolo jednoduché. Hovoril aj o internete vecí (IoT). V nasledujúcich 3 rokoch budú k internetu pripojené až dve tretiny domácností. V roku 2020 sa ráta, že v prípade automobilov bude pripojenie zvládnuté na 90 percent. Potenciál na efektívne využitie digitálnych technológií je obrovský v každom sektore. Zásadný prínos má IoT pre zdravotníctvo (riadenie zásob v nemocniciach, riadenie pracovných tokov a ich integrácia so zariadeniami, sledovanie histórie pacienta),  či oblasť ochrany životného prostredia a riadenie procesov energetickej účinnosti v mestách (pre projekty typu Smart City). Na druhej strane je veľmi dôležité zjednotiť a posilniť ochranu dát v rámci EÚ, budovať potrebnú infraštruktúru a pracovať na dosiahnutí cezhraničnej a medzisektorovej kompatibility.

digitalassembly_nowat

Gigabitová spoločnosť a úloha digitalizácie v našich školách boli témou jedného z workshopu. Spíkri sa zhodli v tom, že vidiecke oblasti stále nemajú rovnaký prístup k službám ako obyvatelia veľkých miest. Investícia do vysokorýchlostného internetu novej generácie je základom pre rozvoj nových obchodných modelov a je aj prínosom vo forme nových pracovných miest. Riešením tohto problému na vidieku by mohli byť PPP iniciatívy. Ruka v ruke so zabezpečovaním digitálnej infraštruktúry v školách ide aj posilňovanie digitálnej gramotnosti. Kvalitná príprava budúcej generácie učiteľov je aj prípravou koncových užívateľov. Rozvoj digitálnych zručnosti sa rovnako týka aj už spomínaného obyvateľstva na vidieku.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.