Už šiesty rok si môžu Slováci bez ohľadu na vek overiť svoje schopnosti práce s počítačom, vedomosti o internete a sociálnych sieťach či online marketingu v IT Fitness teste. Test pozostáva zo šiestich sekcií, pričom každá je zameraná na inú oblasť schopností a zručností. O tomto teste sme sa rozprávali s prodpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu, Petrom Pellegrinim.

Čo získa účastník tým, že sa nechá otestovať?

  • hodnotenie úrovne vedomostí v teste, ktorý bol zostavený špičkovými odborníkmi v oblasti testovania IT zručností. Test je pomerne časovo i vedomostne náročný a testuje nielen vedomosti, ale i schopnosti uplatniť ich efektívne a prakticky,
  • certifikát, ktorý je možné priložiť k životopisu ako podklad o IT znalostiach uchádzača,
  • možnosť porovnať vedomosti s kolegami či spolužiakmi,
  • zviditeľniť seba či svoju školu tým, že súťažíte o rôzne zaujímavé ceny. 

    Peter Pellegrini pri zahájení IT Fitness testu národa, Zdroj: ITAS, Autor: Peter Frolo

Na čo pamätať pred spustením testu:

  • vykonanie testu si nevyžaduje inštaláciu žiadnych softvérov,
  • testu sa môže zúčastniť len osoba, ktorá je registrovaná na portáli. Na daný e-mail bude zároveň zaslaný certifikát s vyhodnotením vo formáte PDF. Registrácia trvá asi 5 minút,
  • počas celej doby testovania je potrebné mať stabilné internetové pripojenie,
  • niektoré z otázok si vyžadujú demonštrovať znalosti sociálnych sietí, vyhľadávačov, textových a tabuľkových procesorov,
  • na realizáciu testu si vyhraďte dostatok času

Test v pohodlí domova alebo na škole

IT Fitness Test si môže urobiť každý Slovák na webovskej stránke www.itfitnesstest.sk. Online test obsahuje 30 otázok z rôznych oblastí IT.

„Test nie je určený „itéčkárom“, ale širokej verejnosti. Môže si ho urobiť každý, kto si chce preveriť svoje IT schopnosti. Po ukončení získa certifikát s hodnotením, na aké percento v teste uspel. Zároveň dostane odporúčania, v ktorých oblastiach sa môže zlepšiť,“ hovorí Mário Lelovský, prezident IT Asociácie Slovenska, ktorá organizuje testovanie na Slovensku. V minulosti sa do testovania zapojilo už viac ako 120 tisíc Slovákov. Priemerná hodnota úspešnosti dosiahla vlani úroveň 48 %.

Podpísaný list Výyzva pre školy na zapojenie sa do IT Finess Testu národa. List drží Mário Lelovský, prezident ITAS. Zdroj: ITAS, Autor: Peter Frolo

Dve verzie testu

Test obsahuje dve verzie. Prvá verzia je určená pre základné školy a druhá, o niečo náročnejšia, sa sústredí na stredné, odborné a vysoké školy. Celé testovanie pozostáva z 30 otázok z týchto IT oblastí: Internet, bezpečnosť a počítačové systém, kolaboratívne nástroje a sociálne siete, kancelárske nástroje, komplexné úlohy, webový (online) marketing. Po úspešnom dokončení testu sa účastníkovi zobrazí percentuálny výsledok a slovné ohodnotenie. Zároveň mu bude na jeho e-mail odoslaný certifikát, ktorý môže pripojiť k svojmu CV.

O konkrétnostiach testu sme sa rozprávali s Máriom Lelovským, prezidentom IT Asociácie Slovenska

Digitálna garáž

V roku 2017 bol test rozšírení o oblasť webového (online) marketingu. Testovanie podporila spoločnosť Google vďaka spolupráci s projektom Digitálna garáž. Neplatená online platforma Digitálna garáž ponúka rozvoj digitálnych zručností a je dostupná pre všetkých bez ohľadu na úroveň znalostí alebo profesiu. Bezplatné kurzy sú určené začínajúcim, ale aj pokročilým používateľom internetových nástrojov a úroveň náročnosti sa prispôsobí každému účastníkovi. Platforma obsahuje 89 jednoduchých a zrozumiteľných vzdelávacích videí a kvízov usporiadaných do 23 tém. Tie pomôžu záujemcom zorientovať sa v digitálnom svete – od zásad, ktoré má spĺňať dobrá webová stránka, cez tipy ako začať s digitálnym marketingom či internetovým exportom, až po využívanie pokročilejších analytických nástrojov alebo optimalizáciu webovej stránky pre vyhľadávače.

Účastníci tlačovej konferencie. Zdroj: ITAS, autor: Peter Frolo

Viac o vyhodnotení testu

Úlohy testu boli rozdelené do šiestich základných oblastí: Kancelársky balík, Internet, Bezpečnosť, Kolaboratívne nástroje a sociálne siete a Komplexné úlohy, Webový marketing. Test je zameraný na zistenie úrovne

  • základných i pokročilejších znalostí v oblasti IT,
  • kompetencií v oblasti vytvárania a prezentovania informácie (kancelársky softvér, internet)
  • praktických zručností pri vyhľadávaní a spracovávaní informácií (zdroje, hľadanie a triedenie, komunikácia)

Rozdelenie úrovní úspešnosti a príslušné komentáre k jednotlivým úrovniam

Percentuálna

úspešnosť

ÚroveňKomentár
95 – 100 %Výborná úroveň znalostí a zručností v oblasti ITPravdepodobne ste IT profesionál alebo patríte medzi veľmi zručných IT používateľov.
81 – 94 %Vysoká úroveň základných IT znalostí a zručnostíVaše základné znalosti a zručnosti v oblasti IT sú na veľmi dobrej úrovni, orientujete sa vo svete informačných technológií a dokážete s nimi pracovať efektívne.
51 – 80 %Priemerná až nadpriemerná úroveň základných IT znalostí a zručnostíVaše kompetencie v oblasti základov IT sú na priemernej až nadpriemernej úrovni, dokážete sa zorientovať a využívať IT pri prací, či zábave.
21 – 50 %Nižšia až priemerná úroveň základných IT znalostí a zručnostíVaše kompetencie v oblasti základov IT sú na podpriemernej až priemernej úrovni. Ste na dobrej ceste, pre lepšiu orientáciu v IT (a tým aj v modernom svete) však musíte na sebe ešte popracovať.
0 – 20 %Nízka úroveň základných IT znalostí a zručnostíŽiaľ, test preukázal len nízku úroveň základných znalosti IT. Pre potreby lepšej orientácie v modernom svete plnom IT Vám radíme sa v tejto oblasti ďalej vzdelávať.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.