O tomto satelitnom prijímači sa už veľa popísalo. Je to totiž prvý prijímač na slovenskom trhu, ktorý dokáže prijímať obraz v 4K rozlíšení.

Určite si hneď poviete, že je to niečo ako 3D, keď nebol obsah a mali sme 3D televízory s okuliarmi. 4K je však úplne iné, v skutočnosti je 4K obsahu z hľadiska filmov celkom dosť. Aktuálne v 4K rozlíšení vysiela asi 8 staníc, všetky sú však zahraničné. Na to, aby ste mohli naplno vychutnať 4K rozlíšenie je, samozrejme, potrebné mať aj 4K televízor, čo zatiaľ nie je až také bežné. To všetko ale bude – teda aj 4K televízor a aj 4K obsah na slovenských a českých televíznych staniciach. Podstatné je ale to, čo je teraz a to je fakt, že pomocou tohto prijímača získate kvalitnejší obraz, aj keď máte len FullHD televízor a sledujete bežné vysielanie.

4K

Na to, aby ste si mohli tento fakt overiť, zašli sme do sídla spoločnosti AB-COM v Topoľčanoch a tento prijímač sme preverili zo všetkých strán – tak ako je to našim zvykom. Na pomoc sme si zobrali aj špecialistov z firmy AB-COM a ukazujeme aj ďalšie unikátne vlastnosti tohto prijímača.

Asi najdôležitejšie na použitie v domácnosti je fakt, že tento prijímač dokáže naraz spracovať signál z ôsmych satelitných staníc (a to na rôznych transpondéroch). Na čo je to dobré? To presne ukazujeme v našom videu, keď budete svedkami toho, ako sme si nahrávali na pripojený disk dve HD stanice, tretiu sme sledovali na plnej obrazovke a štvrtú v malom okne. Teda celkovo sme využili potenciál tohto prijímača len spolovice a pritom sme prijímali súčasne 4 stanice. Ak to budete chcieť, budete si nahrávať až 6 staníc súčasne a dve sledovať v režime Picture in Picture.

VU+_SOLO_4K_2_nowat

Na to, aby to tento prijímač zvládal, treba jednak špeciálny tuner, ktorým je vybavený, ale aj poriadnu hardvérovú výbavu. Je tu silný procesor a dostatok RAMky, preto sa televízne stanice aj rýchlo prepínajú a obraz sa neseká.

STVInfo

Ak treba ešte viac, VU+ SOLO 4K je pripravený na ďalšie rozširovanie. Dá sa totiž rozšíriť o ďalší tuner, teda môžete jeden prijímač použiť na príjem terestriálneho či káblového signálu a zároveň satelitného. Prijímač má pozície pre dve kódovacie karty plus ďalšiu pozíciu s adaptérom. V zadnej časti nájdete priestor pre 2,5″ disk a dva porty USB 3.0 na pripojenie napr. externého disku. Ďalší port USB je v priestore vpredu nad kódovacími kartami.

VU+_SOLO_4K_1_nowat

Ďalšou špecialitou je 3,5″ farebný TFT displej na prednej strane. Na ňom sa dá zobraziť napr. aktuálne televízne vysielanie alebo logo aktuálnej TV stanice a ďalšie parametre o aktuálnom vysielaní. Diaľkové ovládanie od prijímača sa dá nastaviť tak, že sa pomocou neho dá zapnúť a vypnúť televízor a nastaviť hlasitosť, takže namiesto dvoch diaľkových ovládačov máte na stole len jeden.

LogoStaniceNaPrijimaci

Zo stránky softvérovej výbavy je tu operačný systém Linux, čo pre vás znamená voľnosť v inštalácii rôznych doplnkov. Aj tieto doplnky a ich určenie detailnejšie vysvetľujeme vo videu. Prehľadný je aj televízny program a výhodou je aj priame zobrazenie YouTube ako ďalšieho zdroja sledovaných videí. Aby ste mohli prijímač naplno využiť je, potrebné ho pripojiť na internet. Na to má jednak gigabitový ethernet port aj aj adaptér na Wi-Fi sieť.

YouTube

Ako sme sa presvedčili, je to aktuálne najlepší satelitný prijímač na slovenskom trhu. Prinesie krajší obraz ako aj na staršej technike, možnosti príjmu 8 televíznych kanálov naraz, ale aj prehľadný televízny program, prepojenie s databázou CSFD ako aj inštaláciu doplnkov.

Cena prijímača je 499 EUR, dá sa zakúpiť aj spolu s diskom rôznej kapacity, k dispozícii je aj rozširovací tuner. V detainom predstavovaní možností satelitných prijímačov pokračujeme, nabudúce sa pozrieme na AB CryptoBox 650, ktorý sa stal produktom roka 2015 podľa heureka.sk.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.