Na výstave ISE v Amsterdame sme si boli pozrieť predovšetkým najnovšie projektory. Navštívili sme tri spoločnosti, ktoré svoje produkty predávajú na našom trhu, aby sme si mohli vytvoriť obrázok, kam sa segment projektorov dostáva. Celé dianie sme zachytili aj na videách.

BenQ s interaktívnymi displejmi

Na stánku BenQ sme videli ukážku virtuálnej reality s prezentáciou na priehľadnú plochu, ktorá bola vytvorená pomocou dvoch 4K projektorov BlueCore s výkonom 10 000 ANSI lúmenov. Špecialitou bola prezentácia na čiernu plochu, pričom obraz mal uhlopriečku okolo 4 metrov a rozlíšenie WUXGA (1920 x 1200 bodov). BenQ tento rok ukazoval výhradne laserové projektory, ktorých hlavnou výhodou je dlhá životnosť svetelného zdroja – tá je u tejto firmy garantovaná pre laserové svetelné zdroje na 20 000 hodín, v ekonomickom režime 36 000 hodín (alebo 3 roky). V rámci profesionálnej ponuky sa navyše servis BenQ projektorov vykonáva u zákazníka a mení sa kus za kus do troch dní od nahlásenia poruchy.

Najnovší projektor BenQ BlueCore s výkonom 1000 lúmenov

Špeciálne sme si pozreli 4K natívny projektor LK953ST, ktorý sa dá nainštalovať na strop, má výkon 5000 ANSI lúmenov a je vhodný napr. do zasadačiek, ale aj na osvetlenie simulovanej scény. Práve takáto scéna vytvorená zo štyroch takýchto projektorov s mapovaním obrazu tvorila srdce výstavného stánku. Výhodou týchto projektorov je okamžité zapnutie a minimálna degradácia svetelného výkonu počas prevádzky.

V oblasti Digital Signature, teda priemyselných displejov pre digitálnu reklamu a informačné účely sme si pozreli zariadenie SL6501. Je to 65-palcový displej, ktorý je stavaný na kontinuálnu prevádzku 24/7 s možnosťou synchronizácie obrazu na viacerých zariadeniach. Založený je na Androide a výsledný obraz sa dá ľahko vytvoriť pomocou vopred pripravených šablón X-Sign. Takéto displeje existujú s uhlopriečkou do 86 palcov. Videli sme aj interaktívne priemyselné displeje s uhlopriečkou 43, 49 alebo 55 palcov. Tie sú vhodné na interaktívnu reklamu s dotykovým ovládaním. Tiež sa dodávajú ako ucelené zariadenia vrátane softvérového vybavenia na správu, distribúciu a manažment digitálneho reklamného obsahu. Výhodou je, že tieto displeje sú mimoriadne odolné voči drsnému dotyku, odolajú aj silnému búchaniu, keďže je tu ako ochrana použité 4 mm temperované sklo. Životnosť týchto panelov v kontinuálnej prevádzke je až 50 000 hodín.

Ďalej sme si pozreli videostenu z profesionálnych displejov BenQ, ktoré boli zostavené z uhlopriečok 49 a 55 palcov. Sú to displeje s tenkým rámčekom, prevádzka je 24/7, sú určené na premietanie videoobsahu a môžu fungovať na šírku, ale aj na výšku.

Špecialitou pre BenQ sú veľkoformátové interaktívne displeje. Firma ponúka riešenie typu všetko v jednom, má zobrazovaciu plochu so 4K rozlíšením, s dostatočným svetelným výkonom a s viacerými technológiami na ochranu zraku (filtrácia modrého svetla, zmatnená plocha s minimálnymi odrazmi či antibakteriálna vrstva). Je to prirodzene dotyková interaktívna obrazovka so zabudovaným systémom Android, nad ktorými fungujú aplikácie na vytvorenie a archiváciu obrazu.

Ide napr. o interaktívnu gumu, keď obraz zmažete dotykom celej dlane, rozpoznávanie rukou písaného textu, vkladanie hotových objektov do obrazu a pod. Celý displej je potom spojený aj s cloudovými riešeniami na ukladanie obrazu (Google Drive, One Drive). Využiť tiež môžete webový prehliadač, ale i zobrazovanie Office dokumentov. Pod displejom sú zabudované 2 x 20 W reproduktory smerujúce dopredu a tie ozvučia aj väčšiu zasadaciu miestnosť. Takéto interaktívne displeje tak môžu plniť naraz viacero úloh a sú univerzálnym vybavením pre zasadačku.

Canon s rekordným výkonom projektora

Canon prezentoval na svojom stánku predovšetkým 4K projektor s vysokou svietivosťou 40 000 lúmenov a zobrazovacou technológiou DLP. LX-4K3500Z je pomerne rozmerný 4K projektor. Je kompatibilný so siedmimi výmennými objektívmi a dá sa využiť v supernáročných prostrediach vrátane projekcie na športoviskách či pódiách. Prezentovaná plocha má pritom uhlopriečku 2,54 až 25,4 m zo vzdialenosti projektora od premietacej plochy 2 až 176 metrov.

Obrovský projektor Canon LX-4K3500Z s výkonom 4000 lúmenov

Ako sme videli, výstupy z tohto projektora sú plné živých farieb. LX-4K3500Z využíva 10-bitové spracovanie, ktoré bez ďalších filtrov zvládne zobraziť viac ako jednu miliardu farieb v celom priestore DCI-P3. Vďaka laserovému optickému systému, ktorý teraz zahŕňa dva zdroje svetla a koliesko z fosforu, ponúka LX-4K3500Z široký farebný gamut. Trojčipová technológia DPL s HDR a dynamickým kontrastným pomerom 30 000 : 1 zabezpečuje živé podanie farieb aj hlbšiu čiernu.

Možno ho inštalovať v ľubovoľnej orientácii v celom rozsahu 360°  a nechýba ani možnosť inštalácie na výšku. Tento model dokáže korigovať lichobežníkové skreslenie, nastaviť rohy aj upraviť geometriu a eliminovať tak skreslenie pri projekcii na nerovné plochy, ako sú napríklad kúty alebo guľové povrchy. Canon LX-4K3500Z je tak vhodný pre rozľahlé sály a predstavuje ideálny projektor pre inštalácie, ktoré využívajú viac zariadení súčasne. Obsluha môže ľahko nastaviť polohu obrazu bez nakláňania alebo premiestnenia samotného projektora. Všetky výmenné objektívy totiž umožňujú motorizovaný posun, zoom aj zaostrenie a nechýba ani pamäť na uloženie a jednoduché zopakovanie nastavení objektívu pre konkrétny spôsob použitia.

Optická jednotka aj zdroj svetla sú v LX-4K3500Z nadštandardne utesnené proti prachu. Laserový zdroj svetla a konštrukcia bez filtrov zabezpečujú životnosť v štandardnom režime 20 000 hodín a minimalizujú čas spojený s údržbou a výmenou lámp. Za spoľahlivou projekciou stojí tiež premyslený chladiaci systém, ktorý kombinuje vodné a vzduchové chladenie. Súčasťou projektora je aj široká škála rozhraní uľahčujúcich samotnú inštaláciu a ovládanie projektora – využiť možno napríklad porty HDMI, DP, 3GHD/SDI alebo HDBaseT, RS232C a LAN.

V oblasti projektorov z radu XEED boli prezentované dve novinky, a to WUX6600 a WUX7000, ktoré obsahujú aj širokú možnosť mechanického pohybu objektívu (Lens Shift). Canon predstavil aj nový 4K objektív RS-SLO7RST s mechanickým posunom až ±73°.

Epson s virtuálnym tunelom

Spoločnosť Epson sa na veľtrhu ISE 2019 pochválila laserovým projektorom EB-L30000U s výkonom až 30 000 lúmenov. Tento bude oficiálne uvedený na trh v roku 2020, my sme si ho v Amsterdame pozreli už teraz. Ide o špičkový inštalačný laserový projektor zameraný na spoločnosti vytvárajúce veľkolepé scény, turistické atrakcie a pod. Tento projektor na stánku Epson pútal najväčšiu pozornosť a dokázal zobraziť výborný obraz plný detailov aj pri dennom svetle. Navyše je možné namapovať viacero takýchto projektorov, aby svietili do jedného obrazu. Rovnako Epson ukázal aj EB-L20000U s výkonom 20 000 lúmenov, pri ktorom sa dajú používať všetky objektívy ako pri najpopulárnejšom rade projektorov od Epsonu do 600 lúmenov. Pozreli sme si aj EB-L12000, ktorý bol prezentovaný pri premietaní obrazu na výšku a veľmi efektne vytvoril úvodný pohľad na stánok Epson. Jeho objektív sa dal mechanicky posunúť o ±25 %.

Epson zároveň uviedol najnovší rad kompaktných inštalačných laserových projektorov EB-L1075U, EB-L1070U a EB-L1050U, ktoré stačí namontovať a ďalej sa už o ne nemusíte starať. Ide o najdostupnejšie inštalačné projektory od Epsonu s obrazovou technológiou 4K a podporou vymeniteľných objektívov. Sú navrhnuté na použitie pri veľkých udalostiach. Hodia sa aj do hotela, ktorý si takto môže príležitostne zmeniť scénu napr. na svadobný salón. Svetelný výkon je 7 000 lúmenov, vytvára detailné a živé obrazy. Vďaka nenápadnému dizajnu a tichšiemu zvuku ventilátora sa tieto projektory dobre hodia do rôznych druhov prostredia. Tieto projektory vedia nasvietiť veľkú plochu z pomerne krátkej vzdialenosti a dajú sa schovať napr. do zníženého stropu tak, že im je vidieť len objektív.

EpsonVortex predstavuje akýsi prechodový tunel, ktorý je zvonka nasvietený 16 projektormi EB-L1755U a v jeho vnútri sa pohybujú ľudia. Spomenuté projektory sú umiestnené vo dvojici na sebe v klietke a sú vybavené objektívmi ELPLU03. Dvojice osvetľujú tunel z rôznych uhlov a vytvárajú ucelený obraz. Ako sa v tuneli pohybujete, mení sa aj osvetlená scéna zvonka aj zvnútra. Ako návštevník sa tak stávate súčasťou inštalácie. Každá osoba je pritom mapovaná laserovou maticou v reálnom čase a následne vzniká neustále sa meniace predstavenie reagujúce na pohyb osôb. Dobre sa to pozoruje zvonka, lebo vtedy najlepšie vidíte animovaný pohyb osoby.

Takto vyzerá EpsonVortex – 16 projektormi osvetlený interaktívny tunel

Medzi ďalšie exponáty patrila aj ukážka inteligentných titulkovacích okuliarov od Národného divadla Veľkej Británie. Projekt je navrhnutý pre ľudí so stratou sluchu a využíva okuliare Epson Moverio s aplikáciou rozšírenej reality. Návštevníci divadla tak vidia synchronizovaný prepis dialógu v reálnom čase priamo pri pohľade cez okuliare. To znamená, že ľudia so stratou sluchu môžu sledovať dej bez toho, aby spustili zrak z javiska.

Na záver sme si pozreli interaktívny bar. Jeho základom je projektor EB-U50 s jednoduchou inštaláciou, jasom 3 600 lúmenov a rozlíšením WUXGA. Má nízke celkové obstarávacie náklady a vďaka nenápadnému dizajnu sa stane prirodzenou súčasťou. Na ISE sa tak dal z baru interaktívne objednať nápoj, a to z obrazu vytovoreného priamo na barovom pulte, pričom projektor bol umiestnený nad barom.

Epson tiež ukázal vlastné riešenie v oblasti Digital Signature s tým, že takto dokáže pripraviť celý interaktívny výklad obchodu. Jeho časť sa môže stať priehľadná, z ďalšej časti sa môžu okoloidúci dozvedieť viac o vystavovaných produktoch len dotykom ruky.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.