Nedávno operátor Orange Slovensko usporiadal v Bratislave demonštráciu siete 5G. A to za účasti najvyšších štátnych predstaviteľov. Hovorilo sa tu o potrebe vyhradenia tých správnych frekvencií, ale aj o tom, aby miestni predstavitelia štátnej správy boli nápomocní pri výstavbe novej siete. Zaznela aj požiadavka o spolupráci telekomunikačných operátorov pri budovaní tejto siete. Rovnako sme si pozreli aj ukážky toho, čo všetko je možné pomocou siete 5G dosiahnuť. 

Ivan Golian, Orange Slovensko

My sme v tejto súvislosti navštívili riaditeľa úseku informačných systémov a sietí a zástupcu generálneho riaditeľa Orange Slovensko, pána Ivana Goliana a položili sme mu niekoľko otázok. Zaujímalo nás ako sa bude dať sieť 5G reálne použiť, kedy sa dočkáme jej skutočného nasadenia na Slovensku a aké problémy treba pri jej budovaná ešte vyriešiť. Hovorili sme aj o internete vecí, pričom Orange vsádza predovšetkým na systém LoRa.

Pozrite si náš rozhovor vo video podobe.

Viac o demonštrácii siete 5G 

VIDEO TOUCHIT: Orange predstavil možnosti 5G sietí. Tvrdí, že ich budovanie bude doteraz najnáročnejším projektom (doplnené)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.