Samsung pripravil nové televízory tak, aby boli centrom zábavy ale aj ovládania zariadení zaradených do tzv. internetu vecí a zároveň tieto televízory v interiéri úplne splynuli s vaším štýlom. Vo chvíľach, kedy televízne vysielanie nechcete sledovať, môžete na ňom zobrazovať napr. fotografie alebo správy o počasí. V tomto režime má televízor veľmi nízku spotrebu.

Nové Samsung televízory sú tak schopné zobraziť vernú podobu toho, čo sa za nimi nachádza. Tento televízor tak pokojne splynie s okolím, doslova úplne zmizne pred zrakom prítomných a nebude to už len veľká čierna plocha, ktorá by v interiéri pôsobila rušivo. V novom modelovom rade televízorov Samsung QLED sa tento režim nazýva Ambient. Aj v tomto režime môže televízor fungovať ako zobrazovacia plocha pre signalizáciu stavu zariadení z internetu vecí s tým, že máte aj možnosť ich ovládať. Teda viete o tom, že vaša pračka doprala alebo si s diaľkovým ovládačom od televízora spustíte aj robotický vysávač. Zariadenia z internetu vecí nemusia byť pritom značky Samsung.

Ako sa nastavuje Ambient režim? 

Na nastavenie Ambient režimu sa využíva vynovená mobilná aplikácia. Pomocou nej si môžete rozpoznať napr. štruktúru stena za vami a nastaviť pozadie na televízore tak, aby televízor so stenou naozaj splynul. Režim Ambient tak cez mobilnú aplikáciu rozpozná farbu a vzor steny, na ktorej je televízor nainštalovaný a dokáže obrazovku prispôsobiť dizajnu vášho interiéru. Vo výsledku tak máte zdanlivo priehľadnú obrazovku, nie veľkú čiernu plochu. Je to naozaj veľmi pôsobivé.

Táto veľká čierna plocha je tým rušivejšia, čím má televízor väčšiu uhlopriečku displeja a na Slovensku je najpredávanejšou veľkosťou 55-palcov. Všeobecným trendom je tak zväčšovanie uhlopriečky displeja v televízore, lebo v režime sledovania vysielania aj Slováci chcú poriadne veľký obraz.

Pokiaľ je televízor v režime Ambient v priemere hodinu a pol ráno a hodinu a pol večer, čo sú najfrekventovanejšie časy aktivity väčšiny ľudí vo svojich domácnostiach, spotreba energie vzrastie mesačne len o 70 centov. Pritom televízor obsahuje pohybový snímač, ktorý zisťuje prítomnosť ľudí pred jeho obrazovkou a takto tiež šetrí energiu. V stave plného zobrazenia obrazu majú televízory QLED spotrebu okolo 30 W, v režime Ambient je to menej ako 1 Watt. Spôsobené je to tým, že v tomto režime sú povypínané všetky porty, jas sa prispôsobuje okolitému osvetleniu a televízor v podstate zobrazuje statický obraz. Pritom nehrozí vypálenie obrazu, technológia QLED je práve na zobrazenie statického obrazu menej citlivá ako je to v prípade OLED.

Vďaka režimu Ambient v rade QLED ponúkajú televízory aj prehľadné usporiadanie všetkých potrebných informácií na jednej obrazovke. Do budúcnosti budú v režime Ambient dostupné aj informácie z oblasti počasia, dopravy atď.

Jedinečné prepojenie

Ďalšie dizajnové vylepšenie tohtoročného radu QLED TV predstavuje aj jediný kábel One Invisible Connection, ktorý bez akýchkoľvek ďalších káblov prepája televízor, externé zariadenia a elektrické zásuvky.

Vľavo nový typ káblu, ktorý je hrubší a prenáša aj 230 V napájanie. Vpravo predchádzajúcu typ káblu

V televíznom odvetví predstavuje One Invisible Connection prvý samostatný kábel, ktorý je schopný prenášať veľké množstvo zobrazovaných dát rýchlosťou svetla a zároveň aj elektrickú energiu. Toto riešenie je výhodné hlavne vtedy, keď si televízor umiestnite na stenu. Dĺžka tohto prepojovacieho kábla je 5 metrov. Samostatne sa dá objednať aj kábel s dĺžkou 15 metrov.

Smart TV

Nový modelový rad smart televízorov Samsung pre rok 2018 je ešte inteligentnejší. Funkcia jednoduchého prihlásenia zrýchľuje počiatočné pripájanie k Wi-Fi a dobu nastavenia aplikácií pri prvotnom nastavení televízora. Celý proces má byť hotový do 10 minút aj s vybalením televízora. Ideálne nastavovanie je v prípade, že máte telefón Samsung Galaxy S8, Note 8 alebo S9, ktoré sú už na nastavenie týchto televízorov pripravené. Pre iné telefóny vrátane platformy iOS si treba stiahnuť aplikáciu na nastavenie televízora.

QLED televízory teraz podporujú aj virtuálnu asistentku Bixby, ktorá však stále nerozumie Slovenčine ani Češtine. Pokiaľ sa tak stane, budú tieto televízory schopné rozumieť hovorenému slovu a rýchlo vyhľadávať obsah aj v našej krajine; vďaka technológii strojového učenia sa budú postupom času televízory ďalej učiť nám lepšie rozumieť. Prostredníctvom novej aplikácie SmartThings môžu majitelia televízorov synchronizovať svoj telefón Galaxy s televízorom a zjednodušiť si tak prístup k funkciám vrátane programového sprievodcu, diaľkové ovládanie aj zdieľanie videí medzi obrazovkami.

Súprava na bezmedzerové uchytenie televízora na stenu teraz zadarmo

Do 29. apríla prebieha predpredaj nových televízorov QLED a k akémukoľvek televízoru QLED 2018 zakúpenému v predpredaji dostane zákazník súpravu na bezmedzerové uchytenie televízora na stenu. Táto súprava umožňuje aj mierne korigovať nedokonalosti pri uchytení podstavca na stenu.

Odpoveď Samsungu na OLED

Na stretnutí s novinármi Samsung ukázal aj nový typ QLED televízora, ktorý má tzv priame zadné podsvietenie. Teda obsahuje zobrazovacie body, ktoré môžu byť buď rozsvietené alebo zhasnuté a takto dosahuje kvalitu zobrazenia ako je to v prípade OLED televízorov. Táto technológia je však dostupná len v prípade najvyššieho modelu Q9. Potvrdzujeme, že v prípade tohto modelu je čierna naozaj čierna, bez kompromisov.

Navyše je tu široká podpora HDR formátu. Na našu otázku o porovnaní kvality OLED a QLED sme dostali od zástupcu Samsungu, Martina Hubu  odpoveď,  že táto firma zatiaľ OLED displejom pri veľkých uhlopriečkach neverí. Je schopná takéto panely vyrobiť, veď v prípade menších uhlopriečok je to popredný svetový výrobca. Pri väčších uhlopriečkach je však problém práve s možným vypálením obrazu, prípadne zobrazovaním duchov a tiež je tu obava o dlhodobú funkčnosť takéhoto panelu.

Predpredaj modelov nového radu QLED TV je dostupný až do 29. apríla 2018 na stránke https://obchod-samsung.sk/.

Ceny televízorov Samsung QLED 2018: 

ModelCena
QE75Q9FNATXXH5 999 €
QE65Q9FNATXXH3 999 €
QE55Q9FNATXXH2 999 €
QE65Q8CNATXXH3 499 €
QE55Q8CNATXXH2 499 €
QE65Q8FNATXXH3 399 €
QE55Q8FNATXXH2 399 €
QE75Q7FNATXXH4 299 €
QE65Q7FNATXXH3 199 €
QE55Q7FNATXXH2 199 €
QE75Q6FNATXXH3 999 € *
QE65Q6FNATXXH2 799 € *
QE55Q6FNATXXH1 799 € *
QE49Q6FNATXXH1 499 € *

* Modelový rad Q6 nie je možné predobjednať

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.