Spoločnosť VU+ uviedla na trh satelitné prijímače v najvyššej výbave. Ide o zariadenia s rýchlym prepínaním kanálov, postavené na linuxovom operačnom systéme a s FBC tunermi. Ocenili sme kvalitu zobrazeného obrazu a tiež integráciu portov USB 3.0. Zašli sme tak do spoločnosti AB-COM, aby sme vám priniesli prvé skúsenosti s týmito zariadeniami v našom redakčnom videu.

Práve vo videu predstavíme všetky základné vlastnosti oboch satelitných prijímačov.

Prijímač Vu+ UNO 4K je cenovo najdostupnejší satelitný prijímač so systémom ENIGMA 2 a je rozmerovo menší ako Vu+ ULTIMO 4K. Čerešničkou na torte je prijímanie v 4K (UHD) rozlíšení. Samozrejme, používať ho môžete aj s dnes už bežným FullHD televízorom.

Prijímač disponuje jednou čítačkou kariet na prístupové karty a jedným CI slotom pre CAM moduly. Základom prijímača je dvoj-jadrovým procesor s taktom 1,7 GHz (12 000 DMIPS) a 2 GB DDR4 plus 4 GB flash. Výrobca pokračuje v trende novej technológie FBC tunerov, čo je pre Vu+ exkluzívne.

Duálny Plug&Play FBC tuner pritom dokáže nahradiť 8 štandardných DVB-S2 tunerov. To využijete pri nahrávaní viacerých programov súčasne, pričom môžete navyše sledovať živé vysielanie. Cena tohto prijímača je 269 Eur.

Prijímač VU+ ULTIMO 4K je aktuálne najvybavenejší satelitný prijímač. Prijímač totiž disponuje dvoma čítačkami kariet na prístupové karty a dvoma CI slotmi pre CAM moduly. Procesor má štvorjadrový s taktom 1,5 GHz (20 000 DMIPS), k tomu pripočítajte veľkú operačnú pamäť 3 GB DDR4 a 4 GB flash. Do prijímača Vu+ ULTIMO 4K je možné osadiť až tri FBC tunery a to konkrétne 2 kusy Dual FBC DVB-S2 a jeden Dual DVB-S2 alebo DVB-C/T2 tuner.

Jeden duálny FBC tuner pritom dokáže nahradiť 8 štandardných DVB-S2 tunerov. Pri plnom osadení tunermi tak získavate nadštandardné možnosti nahrávania viacerých programov súčasne a sledovania živého vysielania.

Na prednom paneli nájdete 4-palcový farebný displej, ktorý dokáže zobraziť rôzne informácie, ale aj nahradiť malý televízor. Do prijímača môžete zabudovať pevný disk vo veľkosti 3,5” alebo 2,5” SATA. Tento prijímač podporuje Wi-Fi sieť s frekvenciou 5 GHz a tiež je vo výbave HDMI vstup. Softvérovú výbavu je možné rozšíriť modulmi. Vu+ ULTIMO 4K sa bude predávať v rôznych tunerových verziách. Základná cena s jedným tunerom je 549 Eur.

Oba prijímače môžete tiež spojiť s mobilnou aplikáciou, dokážete ich prepojiť do domácej siete a USB porty sú už vo verzii 3.0.

Za pomoc pri tomto teste ďakujeme spoločnosti AB-COM so sídlom v Topolčanoch. V roku 2017 sa budeme venovať týmto prijímačom podrobne.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.