Na prezentácii spoločnosti Synology v nemeckom Hannoveri sme sa zastavili pri predstavení nového mesh servera od tejto u nás dobre známej firmy. Hovorili sme s pánom Henning Wenzelom, ktorý pracuje ako produktový manažér pre Synology a má na starosti networking a bezpečnosť. Hlavnou témou nášho rozhovoru tak bol mesh router Synology MR2200ac a príslušný softvér.

Nás v redakcii TOUCHIT zaujímalo, prečo Synology vstupuje do tohto, už pomerne obsadeného segmentu. Ako sme sa dozvedeli, prvý router od Synology bol predstavený len pred troma rokmi a stalo sa tak počas výstavy Computex na Taiwane. A vtedy sa mnoho ľudí pýtalo, ako je to so vstupom Synology do segmentu networkingu všeobecne.

Synology však prichádza s celom novým prístupom ako poskytnúť zákazníkom čo lepší používateľský zážitok pre Wi-Fi a domáci networking. Pre túto oblasť vytvorili v Synology úplne nové používateľské rozhranie, ktoré sa podobá na prostredie Disk Station Manager. Jeho názov je Synology Router Manager. S týmto rozhraním si používatelia, ktorí už poznajú Disk Station Manager môžu veľmi jednoducho osvojiť nový program a jednoducho dosiahnuť, aby bola celá bezdrôtová sieť bola bezpečná. Synology tak v Hannoveri ukázalo jednak nové mesh zariadenia ako aj nový softvér, ktorý bude uvoľnený spolu s hardvérom. Jeho označenie je Synology Router Manager 1.2.

V Synology Router Manager nájdeme tri celkom nové aplikácie. Prvou z nich je Wi-Fi Connect. Je to aplikácia, ktorá vám poskytne prehľad o všetkých mesh zariadeniach vo vašej sieti. Na prvý pohľad tak vidíte, že vaša sieť je zdravá a máte aj jednoduchú možnosť ako ju aktivovať a deaktivovať. Vidíte aj všetky Wi-Fi body, ktoré ste už nainštalovali , tiež vidíte hlavný router. Tiež máte na prvý pohľad prehľad o prenosovej rýchlosti, ktoré mesh zariadenia práve generujú.

Ako vidíme, toto konkrétne Wi-Fi zariadenie je pripojené priamo na hlavný router a to rýchlosťou odosielania na frekvencii 5 GHz a tiež vidíte, aké zariadenia sú na túto sieť súčasne pripojené

Dostávame tak celú novú sadu funkcií, ktorá je určená hlavne pre biznis klientov. Ak hovoríme napr. o sietí pre hostí, dá sa vytvoriť webový portál, pomocou ktorého sa hostia môžu pripájať napr. zadaním mena a hesla. K tomu patrí aj funkcia automatického rotovania hesiel. Takto ako administrátor dostávate informácie o vašich hosťoch a môžete im jednoducho vytlačiť aktuálne priradené heslá.

Druhá aplikácia, ktorá sa uvedie spolu so Synology Router Manager 1.2 bude Safe Access na bezpečný prístup. Tu máte možnosť vytvoriť si filtre pre webové stránky alebo pre určený obsah. Rovnako si môžete pripraviť filter pre časový plán prístupu k sieti. Tu si budete môcť vytvoriť skupiny používateľov alebo skupiny zariadení a tie manažovať.

Keďže mesh zariadenia sa budú využívať aj pre internet vecí, budete tu mať možnosť vytvoriť si jedno centrálne pravidlo pre všetky prvky z internetu vecí. To je cesta ako si zachovať bezpečný prístup pomocou Synology Router Manager.

Synology vyvíja aj tretiu aplikáciu a tou je ThreadPrevention. To technológia detegujúca útočnícky obsah, ktorý by sme mohli dostať z internetu, ale takto máte možnosť sa dobre chrániť pred nákazami. Každý balík dát, ktorý cez sieť prenášate sa bude kontrolovať práve pomocou TheadPrevention. Ak sa zistí nebezpečný obsah, prenos celého balíku za zablokuje. Môžete sa spoľahnúť na to, že vaša domáca alebo podniková sieť bude bezpečná.

Synology Router Manager 1.2 tak prináša jednoduché a prehľadné používateľské rozhranie, podporu mesh zariadení a plné využitie existujúcej Synology technológie. Navyše, vyvíja sa aj aplikácia pre smartfóny, ktorá sa volá DS Router a bude podporovať aj najnovšie mech zariadenia. Ak to budete chcieť, sieť pozostávajúcu aj z mesh zariadení si budete môcť vytvoriť a manažovať aj výhradne zo smartfónu.

Spomínané mesh zariadenia sa majú uviesť paralelne s novým Synology Router Manager 1.2 a to na konci tretieho kvartálu tohto roka. Cena by mala byť podobná, ako je to v prípade produktov od iných popredných značiek v tejto oblasti. A samozrejme, budú dostupné aj na slovenskom trhu.

Ak máte záujem o originál nášho interview v angličtine, je pre vás k dispozícii

Viac o prezentácii Synology v Hannoveri

Spoločnosť Synology na Solution Exhibition 2018 predstavila nový sortiment produktov, softvéru a systémových aktualizácii

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.