Telekom pokračuje v rozvoji portfólia inteligentnej domácnosti Magenta SmartHome a do ponuky hardvéru v pondelok 21. augusta 2017 zaradí až šesť nových zariadení, ktoré si môžu vziať všetci existujúci aj noví zákazníci. Počet dostupných zariadení v ponuke Telekomu tak stúpne na 17. 

Všetky nové zariadenia predstavil Telekom na netradičnej tlačovke a stihol to v rekordnom čase 9,5 minúty. Rýchlejšiu a pritom faktami nabitú tlačovku sme zatiaľ na Slovensku nezažili. Rovnako rýchli sme však boli aj my a prvú komplexnú správu o nových produktoch ste našli práve u nás.

Pol roka od predaja: niekoľko zaujímavých čísiel

Viac ako pol roka predaja ukázalo viacero zaujímavých faktov. Každý zákazník Magenta SmartHome si v priemere vyberie takmer 7 zariadení.

Najvyšší počet zariadení si vzal zákazník z Martina, ktorý si svoju inteligentnú domácnosť vyskladal z 24 kusov hardvéru. Kuriozitou je 88-ročná babička, ktorá si tiež objednala SmartHome a aj smartfón alebo stráženie papagája cez SmartHome.

Predaj pritom neťahajú len veľké mestá. Najvyšší počet aktivácií Telekom zaznamenal v Rimavskej Sobote a Rožňave.

Aké zariadenia pribudnú do ponuky?

Exteriérová kamera na sledovanie domova aj v exteriéri. Ide o model D-Link., krytie IP65 ochráni pred dažďom, snehom, prachom. Kamera disponuje 720p snímačom, detektorom pohybu a nočným videním na vzdialenosť 5 metrov, vďaka čomu zachytí všetky potrebné detaily.

Kameru je možné pripojiť cez ethernet alebo Wi-Fi. Vo vnútri je microSD karta, kam sa nahrávajú údaje a zároveň sa nahrávajú aj na Magenta Cloud, ktorý je uložený v Nemecku. Zákazník má k dispozícii priestor 5 GB, kam sa zmestia hodiny záznamu a tieto sa cyklicky premazávajú.  Nuž, zlodeji, majte sa na pozore!

Radiátorová hlavica ako náhrada za štandardnú hlavicu na bežnom radiátore ponúkne prehľad a kontrolu nad teplotou v jednotlivých miestnostiach aj na diaľku. Teplotu v každej miestnosti môže používateľ jednoducho regulovať manuálne alebo automaticky cez aplikáciu Magenta SmartHome. Nastavenie scenárov vykurovania umožní úsporu energií napríklad vďaka zníženiu teploty v miestnostiach počas noci alebo neprítomnosti, či automatickej úpravy teploty pri otvorenom okne. Zariadenie beží na batériu s výdržou na niekoľko rokov. Pokles kapacity batérie je signalizovaný v aplikácii.

Ovládač radiátorových hlavíc pre jednoduchý prehľad o teplote a vlhkosti v miestnosti a rýchle ovládanie radiátorových hlavíc.

Vodný senzor stačí umiestniť na miesto, kde je riziko úniku vody – pod umývadlo, práčku, kotol a podobne. Vodný senzor včas upozorní a zabráni tak vytopeniu alebo nežiaducemu úniku vody. Využitie nájde aj pri sledovaní hladiny vody, napríklad v nádržiach na dažďovú vodu či septikoch.

Bezdrôtový sieťový reproduktor Sonos Play:1 pre prehrávanie hudby vo vysokej kvalite s množstvom pokročilých funkcií, ktorý vďaka prepojeniu s ďalšími zariadeniami Magenta SmartHome ponúka široké možnosti využitia v domácnosti (štekanie psa pri zaznamenaní pohybu pri dverách, prehrávanie bežných zvukov domácnosti v čase neprítomnosti a podobne).

Možné prepojiť aj so službou Deezer a ďalšími streamingovými platformami.

Inteligentný vypínač pre ovládanie SmartHome zariadení alebo rýchle zapnutie celých scenárov jediným kliknutím. Je top najjednoduchšie zariadenie a pritom sa asi bude využívať najviac.

Množstvo zariadení v ponuke

V portfóliu Telekomu zákazníci okrem toho nájdu aj všetok hardvér ponúkaný doposiaľ: SmartHome centrálu, pohybový senzor, dverový/okenný senzor, dymový senzor, inteligentnú zásuvku, interiérovú kameru, Hue centrálu, žiarovku, farebný LED pás, prenosnú lampu a bezdrôtový ovládač osvetlenia.

V štandardnej predajnej sieti (mimo Telekomu) je navyše možné zakúpiť aj ďalších 11 druhov osvetlenia Philips Hueštyri ďalšie modely reproduktorov Sonos, ktoré je tiež možné začleniť do SmartHome od Telekomu. Spolu je tak možné do Magenta SmartHome pripojiť až 32 druhov zariadení.

Účastníci tlačovej konferencie

Koľko to bude stáť?

Zariadenia bude možné tak ako doposiaľ vziať na mesačné platby alebo za jednorazový poplatok.

Exteriérová kamera: 5,99 mesačne / 149,99 jednorazovo

Radiátorová hlavica: 2,99 mesačne / 49,99 jednorazovo

Ovládač radiátorových hlavíc: 2,99 mesačne / 49,99 jednorazovo

Vodný senzor: 1,99 mesačne / 44,99 jednorazovo

Sonos Play:1: 8,99 mesačne / 229,99 jednorazovo

Inteligentný vypínač: 1,99 mesačne / 39,99 jednorazovo

Nové vylepšenia aj v aplikácii

Zmien sa dočká aj mobilná aplikácia Magenta SmartHome, ktorá slúži na komunikáciu používateľov s domácnosťou, jej ovládanie a správu. Do aplikácie pribudnú všetky nové zariadenia a kombinácie scenárov, zjednoduší sa registrácia. Upgradu sa dočká aj používateľské rozhranie, ktoré je zjednodušené, ponúkne intuitívnejšie ovládanie a nové ikony.

 

Viac o predstavení nových zariadení pre SmartHome

Reproduktor aj ovládanie radiátorov. Telekom rozširuje portfólio zariadení pre Magenta SmartHome

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.