Spoločnosť Canon predstavila v Bratislave modely nových zrkadloviek EOS 5DS a EOS 5DS R a my sme sa s nimi prešli v uliciach Bratislavy. Sú pomerne ľahké a dajú sa nimi robiť úžasné zábery. Na čo im je dobré rozlíšenie 50 Mpx a čím sa obidva modely odlišujú, si povieme v nasledujúcom článku.

V skutočnosti ide o novú generáciu full-frame zrkadloviek s mimoriadne vysokým rozlíšením. Tieto fotoaparáty vlastne prelamujú doterajšie hranice 35 mm snímačov a prinášajú rozlíšenie až 50,6 Mpx. Sú kombináciou vysokého rozlíšenia, rýchlej odozvy a odolnosti. Sú určené hlavne profesionálom na fotografovanie krajiny, architektúry, módy či portrétov. Pre situácie, kedy sa vyžaduje čo najostrejší obraz, je určený model EOS 5DS R. Ten je vybavený vybavený funkciou potlačenia vplyvu dolnopriepustného filtra, aby sa maximálne využilo rozlíšenie snímača a kvalita viditeľného obrazu.


CanonEFObjektiv

 

Spolu s týmito zrkadlovkami Canon predstavil aj objektív EF 11-24mm f/4L USM – širokouhlý zoom typu „rectilinear“, ktorý sa uplatní pri fotografovaní krajiny alebo architektúry. My sme si vyskúšali aj objektív EF 100-400 najnovšieho typu.

CanonEOS5DSa5DSR

V prípade modelov EOS 5DS a EOS 5DS R je citlivosť snímača ISO 100 – 6400 s možnosťou rozšírenia na 50 – 12800. Rozlíšenie fotoaparátu umožňuje tri nové režimy snímania s rôznymi nastaveniami crop faktora – 1,3×, 1,6× a 1:1. Zmeny týchto režimov môžete sledovať v hľadáčiku. Duálne procesory DIGIC 6 u modelov EOS 5DS a EOS 5DS R poskytujú vysoký výkon a rýchlu odozvu. Oba procesory boli navrhnuté tak, aby si poradili s veľkým objemom obrazových dát získaných z 50,6-megapixelového snímača. Zároveň dokážu znížiť obrazový šum a dávajú možnosť vytvoriť až päť snímok za sekundu.

Aby boli detaily snímok krajiny či módy vždy zaostrené, máte k dispozícii 61-bodový systémom AF. Ten obsahuje 41 bodov krížového typu. Oba fotoaparáty dokážu zaistiť ostrosť pohybujúcich sa objektov – pomocou funkcie EOS Intelligent Tracking a Recognition AF (iTR) môžete nastaviť automatické sledovanie tvárí aj farieb. Modely EOS 5DS a EOS 5DS R navyše disponujú 150 000 pixelovým meracím snímačom RGB+IR s rozpoznaním blikania svetla (Flicker Detection). To zaručuje rovnakú expozíciu v rôznych svetelných podmienkach aj pri osvetlení vnútorných priestorov žiarivkami.

DetakciaBlikania

Oba fotoaparáty obsahujú viacero konfigurovateľných režimov a nastavení. Režim Fine Detail Picture Style je zameraný na detaily, ktoré je možné získať zo snímača a umožňuje dodatočné úpravy ostrosti aj bez potreby editačného softvéru. Môžete využiť kreatívne režimy, viacnásobnú expozíciu alebo vytvorenie HDR záberu priamo vo fotoaparáte. Vstavaný časovač umožní tvorbu zrýchleného videozáznamu bez nutnosti neustáleho držania fotoaparátu a bez počítača.

Využiť môžete 100 % pokrytie hľadáčika s elektronickým prekrytím . Displej má uhlopriečku 3,2”, je typu Clear View II LCD s antireflexnou štruktúrou.

Pozrite si aj príklady fotografií, ktoré sme realizovali s týmto fotoaparátom.

Príklad fotky z Canon EOS 5DS pri fotení architektúry

Príklad fotky z Canon EOS 5DS pri fotení architektúry. Presnosť detailov je úžasná

"Portrétová" fotka z modelu Canon EOS 5DS R

„Portrétová“ fotka z modelu Canon EOS 5DS R

S fotoaparátom s rozlíšením 50 MPx si pokojne môžete dovoliť študovať detaily aj pri takomto priblížení

S fotoaparátom s rozlíšením 50 MPx si pokojne môžete dovoliť študovať detaily aj pri takomto priblížení

S objektívom Canon EF 100-400 sa dostanete poriadne blízko k fotenému predmetu

S objektívom Canon EF 100-400 sa dostanete poriadne blízko k fotenému predmetu

Ufo

Pozorovať môžete aj bratislavské UFO

Japonci

Pri našej ceste v uliciach Bratislavy si nás všimli aj Japonci

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.