Na reportážne fotografie používa redakcia TOUCHIT fotoaparát Canon EOS 5D Mark III. Tento fotoaparát prešiel s nami celý svet a zatiaľ nás nesklamal. Je však pravda, že na to, aby ste dosiahli dobré fotky, treba svetlo. Teraz je možnosť pri nákupe nových zrkadloviek od firmy Canon získať ako darček buď svetlo, alebo šikovný ruksak. 

Najvyššie zrkadlovky od Canonu nemajú zabudovaný interný blesk. Má to svoju logiku, s takýmto fotoaparátom chcete robiť pekné a aj umelecké fotografie a tam by blesk namierený na jeden bod nemal význam. Očakáva sa tak, že ako majiteľ super zrkadlovky budete mať aj nejaké ďalšie svetlo – systémový blesk alebo externé svetlá. A práve na to je zameraná predajná akcia spoločnosti Canon, ktorá prebieha od 1. mája do 31. júla 2018.

Vyberte si svetlá alebo foto-ruksak

Ak do konca júla u autorizovaných partnerov firmy Canon kúpite niektorý z fotoaparátov Canon EOS 6D Mark II, EOS 5D Mark IV, 5DS, 5DSR alebo EOS 1D-X Mark II, dostanete po zaregistrovaní na príslušnej web stránke užitočný darček. Vždy máte dve možnosti, ktoré si teraz popíšeme.

Canon EOS 6D Mark II

V tomto prípade si môžete vybrať systémový blesk Canon Speedlite 430EX III-RT. Ten sa pohodlne umiestni do sánok na fotoaparáte a môžete ho aj ovládať priamo z fotoaparátu. Je dostatočne výkonný a zároveň dosť kompaktný na to, aby sa s vami vydal kamkoľvek. Výhodou je jednoduchá možnosť natáčania smeru svetla. Cena tohto blesku je okolo 280 Eur.

Užitočným príslušenstvom je v tomto prípade rádiový odpaľovač bleskov Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT, ktorým môžete na diaľku ovládať jeden alebo viacero bleskov Speedlite. Jeho cena je okolo 270 Eur a tento nie je súčasťou darčeka.

Druhou možnosťou darčeku k fotoaparátu EOS 6D Mark II je LED svetlo Fomei LED BAR 17W. Toto svetlo má podobu meča, keďže má odnímateľnú rukoviatku a dá sa pohodlne držať v jednej ruke. Navyše je možné spojiť dve alebo viac takýchto svetiel a vytvoriť tak zdroj svetla vyššej intenzity. Spojenie je možné buď do polohy „dlhšieho meča“ alebo vedľa seba. Na vytvorenie takejto konštelácie existujú adaptéry. V doplnkovej výbave sa ponúka aj tienidlo na presnejšie smerovanie toku svetla.

via GIPHY

Súčasťou dodávky svetla Fomei LED BAR 17W je batéria a externý napájací zdroj. Farebná teplota svetla sa mení pomocou tlačidla medzi hodnotou 3200K,  5000K, 5600K a 8000K. Rovnako môžete otočným prvkom nastaviť intenzitu svetla. Ako sme si vyskúšali, týmto svetlom sa dá naozaj maľovať a doslova si s ním vyhrať pri tvorbe fotografie. Svetlo je možné umiestniť aj na statív, ktorý ale nie je súčasťou dodávky. Cena samotného LED svetla je v bežnom predaji 220 Eur a s fotoaparátom Canon EOS 6D Mark II ho dostávate ako darček. Súčasťou dodávky svetla je prepravná taška a hmotnosť samotného svetla je 660 gramov.

Canon EOS 5D Mark IV, 5DS a 5DSR

V prípade týchto zrkadloviek máte tiež dve možnosti výberu darčeku. Prvou je systémový blesk Canon Speedlite 430 EX III-RT. Teda ide o ten istý blesk, ako vo vyššie popisovanom prípade.

Druhou možnosťou je výkonnejšie svetlo od firmy Fomei a je to LED WIFI-100D. Je to trvalé LED svetlo s výkonom 100 W a meniteľnou farebnou teplotou v rozmedzí 3000K až 8000K, samozrejmosťou je farba bežného dňa 95 CRI. Napájanie je možné pomocou batérie alebo sieťovým adaptérom (nie je súčasťou dodávky). V dodávke sú dve farebné dosky na vytvorenie efektu mliečneho a farebného svetla. Parametre tohto svetla je možné ovládať aj na diaľku pomocou mobilnej aplikácie do smartfónu (iOS alebo Android). Na prepojenie ale potrebujete Wi-Fi adaptér pre toto svetlo, ktoré má tvar USB kľúča a kupuje sa osobitne.

Svetlo sa tiež môže umiestniť na statív, ktorý ale nie je súčasťou dodávky. Cena tohto svetla je 450 Eur a vy ho dostanete k fotoaparátom Canon EOS 5D Mark IV, 5DS a 5DSR ako darček.

Canon EOS-1D X Mark II

V prípade tohto fotoaparátu si môžete opäť vybrať z dvojice darčekov. Prvým je šikovné svetlo Fomei LED WIFI-100D, teda to isté ako v prípade Canon EOS 5D Mark IV.

Druhou možnosťou je zaujímavý fotoruksak LowePro Whistler BP 450 AW. Ako sme si vyskúšali, je to poriadne veľký ruksak, do ktorého vám vojde zrkadlovka a niekoľko objektívov (vrátane teleobjektívu), množstvo príslušenstva a napájacích adaptérov. Ruksak je odolný voči dažďu. Jeho cena je v bežnom predaji 330 Eur.

Ruksak je určený aj pre horolezcov a náročných turistov, dajú sa k nemu pripojiť aj lyže či zobrať so sebou lezecké lano ako aj notebook.

A čo sme dosiahli pomocou svetiel?

Vyskúšali sme si realizovať fotografie vo fotoštúdiu. Fotili sme pritom fotoaparátom Canon EOS 5D Mark IV. Prvá fotografia bola len s využitím jedného základného svetla, ktoré sme mali v štúdiu skôr na simuláciu denného svetla. EOS 5D Mark IV je výborný fotoaparát a tak si veľmi dobre poradil s týmto prípadom, ale dosiahnuť sa dá samozrejme viac.

ISO 1000, doba expozície 1/20s, clona 5,6, Canon EOS 5D Mark IV. vypnutý blesk, základné osvetlenie

Ďalej sme využili systémový blesk Canon Speedlite 430 EX III-RT aj s rádiovým odpalovákom. Pritom sme sa snažili čo najviac osvetliť danú scénu a na fotoaparáte sme nastavili vynútený blesk a automatickú voľbu.

ISO 1000, doba expozície 1/60 sekundy, clona 5,6, vynútený blesk, Canon EOS 5D Mark IV

Ako je jasné, scéna je viac presvetlená, viac vyniknú detaily. Pokračovali sme ďalej a použili sme svetlo Fomei LED BAR 17W. Ním sme presnejšie zamierili na tvár modelky.

ISO 1000, doba expozície 1/60 sekundy, clona 5,6, svetlo Fomei 17W, Canon EOS 5D Mark IV

So svetlom Fomei WiFi-100D sme sa vyhrali najviac, nastavili sme farbu svetla a tiež intenzitu tak, aby mala fotografia presne také podanie, ako sme si želali.

ISO 1000, doba expozície 1/200 sekundy, clona 5,6, svetlo Fomei WiFi-100D, Canon EOS 5D Mark IV

Veríme, že túto akciu spoločnosti Canon, ktorá je platná do konca júla využijete a darčeky sa vám budú páčiť. Ďalšie informácie získate na špecializovanej stránke spoločnosti Canon.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.