Presne na Silvestra sme otestovali dron XPLORER V od firmy XIRO. Mali sme ho zapožičaný od firmy Uavonic a dostali sme ho ako úplne nové balenie. Pozrite sa, ako pekne a dôkladne bol zabalené. Zároveň to znamená, že zabaliť ho späť zaberie aspoň hodinu. Prinášame fotogalériu z jeho rozbaľovania.

Podstatné je však to, ako sa s ním lieta a to je zážitok. Nemusíte sa obávať, že s ním nebudete vedieť lietať. Má špeciálne tlačidlá, pomocou ktorých odštartujete aj pristanete, čo sú obyčajne najťažšie etapy letu. Keďže na Slovensku platí nariadenie o tom, že snímky realizované z letiaceho dronu podliehajú pred ich zverejnením autorizácii na Ministerstve obrany, vymysleli sme to tak, že snímky sme realizovali kamerou, ale dron pritom neletel – mali sme ho teda celý čas v ruke. Lietali sme s ním výhradne na vlastnom pozemku bez možnosti prístupu iných ľudí.

Dodávaná batéria vydrží na 25 minút letu, jedným napájacím adaptérom nabíjate batériu aj vysielač. Ideálne je mať ešte jednu batériu, 50 minút letu vám bude celkom stačiť. Xporter V obsahuje aj integrovanú Full HD kameru, ktorú je možné ovládať cez aplikáciu – napr. spustiť záznam alebo realizovať fotografiu.

Aplikácia XIRO existuje pre iOS a Android a umožňuje aj priamy pohľad z kamery drona, čo je úžasné. Ako sa môžete presvedčiť vo videu, kvalita záznamu je veľmi dobrá. K dispozícii je aj režim Follow me – teda dron vás automaticky sleduje a nahráva obraz bez toho, aby ste na to museli mať druhého človeka. Podmienkou je voľný priestor bez stromov a elektrických stĺpov, ktorých sa Xplorer sám nevyhne.

Cena tohto drona je vo verzii Xplorer V na hodnote 999 Eur. Verzia s gimbalom pre kameru GoPro stojí 899 Eur a edícia úplne bez kamery a gimbalu je za 499 Eur. Drona sme mali zapožičaného od firmy Uavonic a jeho nákup je možný napr. v ich e-shope.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.