Má byť lacnejší a praktickejší ako existujúce technológie.

Používatelia s poruchou zraku majú obmedzené možnosti používania mobilných zariadení. K dispozícii je síce funkcia, ktorá nahlas číta text alebo hovorí, aké tlačidlo používateľ stlačil. Nie je to však príliš pohodlné, o súkromí v skupine ľudí nehovoriac.

Vhodnejším riešením by bol displej, ktorý priamo zobrazuje Braillovo písmo. Takáto technológia je dostupná v obmedzenej forme – zariadenie zobrazuje iba jeden riadok a je veľmi drahá. Stojí cca 3 až 5 tisíc dolárov a pokiaľ by ste takýmto spôsobom chceli vytvoriť obrazovku s 11 riadkami, razom sa dostanete na cenu 55 tisíc dolárov.

Vedci z univerzity v Michigane sa preto snažia vymyslieť riešenie, ktoré je praktickejšie a cenovo dostupnejšie. Vytvorili displej, ktorý pozostáva z množstva malých „bubliniek“. Tie sa podľa potreby napĺňajú vzduchom alebo tekutinou a vytvárajú tak efekt Braillového písma. Každá bublinka je riadená tabletom, takže je možné jednoducho vytvárať žiadané kombinácie otvorených a zatvorených bubliniek a tým pádom formovať text.

Cieľom vedcov z univerzity v Michigane je vytvoriť tablet, ktorý by dokázal na celom displeji zobrazovať Braillovo písmo. Aj vďaka použitiu moderných výrobných techník očakávajú, že by sa zariadenie mohlo predávať za cenu nižšiu ako 1000 dolárov.

Zdroj: Technology Review

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit