V noci malo Nintendo veľký event, na ktorom odhalilo podrobnosti o svojom novom hernom zariadení s názvom Switch. Prinášame súhrn najdôležitejších informácií.

Kedy a za koľko? 

Nintendo Switch sa na trh dostane 3. marca s cenou 299 USD / 279 GBP. Realisticky môžeme očakávať minimálne 299 EUR cenu v našich končinách.

Čo za svoje peniaze dostanete? 

Konzolu samotnú, Joy-Con ovládače (na výber z dvoch farebných variantov), dokovaciu stanicu, rúčku na Joy-Con ovládače, popruhy na Joy-Con, nabíjací adaptér a HDMI kábel.

A čo to vlastne je?

Nintendo Switch je nová konzola od populárneho japonského výrobcu. Je to zariadenie v podobe tabletu s prídavnými ovládačmi (Joy-Con) po oboch stranách. Switch má zabudovaný kapacitný (konečne) dotykový displej o veľkosti 6.2″ s rozlíšením 1280×720 pixelov.

Na ukladanie dát slúži 32 GB interná pamäť, ktorú je možné rozšíriť pomocou microSDXC kariet. V režime tabletu by mala batéria vydržať až 6 hodín, ale závisí aj od konkrétnej činnosti – napríklad pri hraní graficky náročných hier môžete čakať zhruba polovicu.

Od konkurencie sa Switch odlišuje tým, že umožňuje hrať rovnaké hry doma na TV aj kdekoľvek na cestách. Doma Switch necháte zapojený do dokovacej stanice (pričom by sa mal prepnúť do rýchlejšieho režimu, keďže nemusí šetriť batériu) a digitálny obsah sa prezentuje na televízore. Hru môžete kedykoľvek prerušiť, tablet si zobrať do ruky a ihneď pokračovať. Konzola umožňuje hranie hier pre viacerých hráčov, a to nielen v dokovacej stanici, ale aj na cestách. Jednu polovicu Joy-Con ovládača môžete dať do rúk kamarátovi, zapnúť Mario Kart 8 Deluxe, a hrať dvaja na jednej obrazovke.

Ovládač má netradičný dizajn, dá sa odpojiť z konzoly, rozdeliť na dva ovládače a má plno zabudovaných funkcií – okrem iného NFC snímač na čítanie Amiibo figúriek, AR kameru s ktorou môžete snímať ruky a gestá, a tlačidlo na nahrávanie a zdieľanie obsahu (podobne ako na PS4).

Online funkcie a distribúcia hier

Nintendo začalo konečne brať online funkcie seriózne. Preto vyvíja viacero hier s online režimom, ale má to háčik – podobne, ako Xbox a PlayStation, aj Nintendo Switch začne účtovať poplatky za využívanie online služieb. A podobne ako aj konkurencia, budú to kompenzovať hrami zadarmo – z ich opisu však nie je jasné, či bude hra dostupná predplatiteľom len počas daného mesiaca, alebo im ostane navždy. Vieme však, že Nintendo plánuje poskytovať predplatiteľom zadarmo jednu hru mesačne, pričom sa bude jednať o hry z NES a SNES éry, ale budú modifikované s pridanými online komponentami.

Viac sa však obávame lokálnej podpory, keďže Nintendo notoricky zanedbávalo väčšinu menších krajín, kde bol problém pristupovať k online službám – Slovensko dostalo prístup k eShopu len nedávno, spolu s Rumunskom a Bulharskom. Prvých pár mesiacov budú online služby pre Switch zadarmo, takže Nintendo bude mať čas rôzne neduhy vyriešiť bez breptania nespokojných platiacich zákazníkov.

Hry sa budú naďalej predávať v kamenných obchodoch na fyzických nosičoch. Tentokrát budú hry dodávané na malých pamäťových kartách, systém podobný ako na všetkých vreckových konzolách od Nintenda. Mnoho hier si ale budete môcť kúpiť aj online, problémom však môže byť obmedzená pamäť zariadenia.

Pozor na to, že Nintendo neoznámilo nič v zmysle cenovo výhodných balíčkov konzoly s pribalenou hrou, takže si nezabudnite nejakú prikúpiť.

Čo si na tom zahráte?

Keďže WiiU bolo sklamaním epických rozmerov, ktoré vývojári opustili ako krysy utekajúce z potápajúcej sa lode, kľúčovým je, kto (okrem Nintenda) a ktorou hrou Switch podporí. Dobrou správou je, že viacerí už prisľúbili podporu a aj ohlásili konkrétne hry. Môžete sa tešiť napríklad na Skyrim, Minecraft: Story Mode, I Am Setsuna, Skylanders Imaginators, Rayman Legends: Definitive Edition, Farming Simulator, Just Dance 2017, Shovel Knight, Dragon Quest XI, FIFA, NBA 2K a iné. Súhrn ukážok môžete vidieť na videu:

 

Okrem toho chystá Nintendo poriadnu porciu hier z vlastnej dielne, čo je synonymom kvalitnej produkcie a dobrej zábavy. Pozrime sa na to rovno s trailermi.

Super Mario Odyssey, v ktorom sa nás obľúbený taliansky údržbár dostane do nášho sveta:

 

Splatoon 2, pokračovanie prekvapivo zábavnej strieľačky vhodnej aj pre menších:

 

Mario Kart 8 Deluxe, vylepšená verzia jednej z najlepších hier pre WiiU, teraz už so všetkými DLC priamo v hre:

 

The Legend of Zelda: Breath of the Wild, pokračovanie legendárnej RPG série, ktorá sa právom radí medzi najobľúbenejšie na svete:

 

1-2 Switch, netradičná párty hra pre dvoch hráčov, pri ktorej nepotrebujete obrazovku:

 

Naše dojmy a očakávania

Nintendo Switch vyzerá ako skutočne inovatívny krok vo svete, kde sme si zvykli na jasné rozdelenie medzi tradičnými domácimi konzolami a vreckovými zariadeniami.

Potenciálny problém vidíme v relatívne vysokej počiatočnej investícii – samotná konzola bude stáť minimálne 300 EUR, pričom v balení nebude žiadna hra (cena Nintendo hier, aj tých vreckových, sa pohybuje okolo 60 EUR) a dokúpiť si budete chcieť aj externú batériu na cesty.

Dnes je možné za nižšiu cenu zohnať balenie výkonnejšej PS4 s niekoľkými hrami, nehovoriac o celom ekosystéme so stovkami dobrých hier dostupných za nižšie ceny. Situácia s Xboxom je podobná a na cestách si väčšina ľudí vystačí s hraním na mobile.

Svojich zákazníkov si Switch napriek relatívne vysokej cene nájde, keďže fanúšikovia hier od Nintenda nemajú inú možnosť ako si ich zahrať. Obávame sa však, že sa Nintendu nepodarí zopakovať úspech starého dobrého Wii, s ktorým podchytilo veľký trh „nehráčov“ so svojimi pohybovými a párty hrami. Možno to zachráni nejaká nová inovatívna Pokémon hra?

Zdroj: Kotaku