Na Windows 95 sa čakalo v dlhých radoch v obchodoch.

Verzia Windows 95 patrí medzi historické míľniky tohto operačného systému. Microsoft v porovnaní s Windows 3 priniesol výraznú zmenu grafického rozhrania, ktoré bolo pokročilejšie a prepracovanejšie. Súčasťou systému bolo aj ikonické tlačidlo Štart, bez ktorého si používatelia nevedia predstaviť život ani dnes. Windows 8 a neúspešný pokus o jeho odobratie je toho dôkazom.

Windows_95_2236440k.jpg_nowat

Windows 95 mal kódové meno Chicago a už spomenutú plnú podporu grafického používateľského rozhrania. Systém potreboval na svoje nabootovanie MS-DOS a veľa aplikácií fungovalo v 16-bitovom režime. Windows v rámci kompatibility podporoval obe, teda 16 aj 32-bitové verzie programov. Obsahoval podporu Plug and Play na jednoduchšiu inštaláciu nového hardvéru. Celkovo bolo päť rôznych vydaní tejto verzie.

Nielen tieto novinky, ale aj výrazná marketingová kampaň vyvolala medzi používateľmi veľký záujem o operačný systém. Hlavné vlastnosti nového systému predstavili v takmer hodinovom videu hviezdy seriálu Priatelia.

Windows 95 sa dostal do predaja 24. augusta 1995 a ak ste si ho chceli kúpiť, museli ste si vystáť radu v obchode. Vtedajšiu atmosféru zachytáva titulná fotografia k článku.

Microsoft oslávil 20. výročie sprístupnením pesničky Start Me Up od skupiny The Rolling Stones, ktorá bola počas obmedzenej doby dostupná zadarmo. Ponuka nebola dostupná pre náš región.

Úryvok z pesničky si však môžete vypočuť v reklamnom videu:

Zdroj: TechCrunch

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit