Na tlačovej konferencii na Ministerstve zdravotníctva šéf NCZI predstavil spôsob, ako sa bude dať dostať k potvrdeniu, ktoré by malo umožniť vycestovať do zahraničia.

Je to pomerne jednoduché, ale zatiaľ sa to dá len elektronicky. Papierový spôsob neexistuje, ten sa objaví až na konci budúceho mesiaca v súvislosti s európskym green passom. Potvrdenie, ktoré sa vydáva teraz budú musieť ostatné štáty schváliť. Je to však veľmi pravdepodobné, pracuje na tom aktuálne Ministerstvo zahraničných vecí.

Riaditeľ NCZI, Pavol Capek pri vysvetľovaní princípu činnosti dočasného potvrdenia.

Riaditeľ NCZI, Pavol Capek pri vysvetľovaní princípu činnosti dočasného potvrdenia. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Potvrdenie vám bude vystavené do 24 hodín od okamihu, ako vyplníte online formulár. Toto je maximálny časový strop, v skutočnosti to bude asi skôr. Tento webový formulár sa vypĺňa na stránke www.korona.gov.sk. V dobe tvorby článku ešte nebol k dispozícii, ale podľa riaditeľa NCZI by sa tak malo stať do niekoľkých minút, možno hodín. V čase dokončovania tohto článku, by už všetko malo fungovať na stránke vakcinacia.nczisk.sk.

Elektronické PDF s QR kódom

Elektronické PDF s QR kódom

Výsledkom celého procesu je PDF dokument v elektronickej podobe, ktorý obsahuje QR kód. Tento QR kód smeruje na link, ktorý po načítaní zobrazí informácie o osobe,  ktorej bol vystavený. Po načítaní kódu sa kontrolný orgán na hraniciach dostáva k príslušným informáciám.

Stránka, ktorá sa zobrazí po načítaní kódu. Takto sa to zobrazí kontrolnému orgánu.

Stránka, ktorá sa zobrazí po načítaní kódu. Takto sa to zobrazí kontrolnému orgánu.

Začína sa na stránke korona.gov.sk, ktorá bude určite dostupná počas pondelka (najneskôr do polnoci).

Štart webového formulára na stránke www.vakcinacia.nczisk.sk.

Požiadanie o formulár nasleduje hneď za tým

Vychádza sa z rodného čísla, treba zadať aj mailovú adresu

Na telefónne číslo, ktoré ste zadali pri registrácii príde overovacia SMS.

Overovacia SMS príde na číslo, ktoré ste si už predtým registrovali pri očkovaní

Následne zadávate verifikačný kód

Následne si všetky údaje ešte skontrolujete.

A ešte aktualizácia: NCZI od dnešného dňa garantuje, že na infolinku sa dovoláte do 8 minút. O vystavenie tohto potvrdenia by mali požiadať všetci, pomôže im to po tom, ako sa príjme green pass.

O toto potvrdenie môžete požiadať aj vtedy, ak vám bola zatiaľ podaná len prvá dávka vakcíny. Niektoré krajiny totiž uvoľňujú opatrenia aj pre takýchto ľudí. Toto potvrdenie platí do 11. augusta a potom bude nahradené zeleným covid-pasom.

My sme si to samozrejme po návrate z tlačovky vyskúšali a tu je výsledok, pričom rodné číslo sme zadali správne. Očkovaní sme však boli mimo systému Čakáreň. Chce to zrejme ešte nejaký update.

Výsledok po žiadosti o potvrdenie

Očkovaní sme pritom boli už druhou dávkou.

Potvrdenie o druhom očkovaní

Máme však dôkazy o tom, že ľuďom prihláseným do čakárne sa vyplnenie formulára podarilo a teraz čakajú na vyššie uvedené potvrdenie s QR kódom.

Aktualizácia: Dnes, 25. mája 2021 sa nám podarilo do systému zaregistrovať a čakáme na doručenie potvrdenia o vykonanom očkovaní. Vyskúšajte si to aj vy. Zároveň odkaz na vyplnenie formulára pribudol aj na pôvodne sľubovanej stránke korona.gov.sk. Už len pripomíname, že to čo dostanete pri očkovaní je potvrdenie o očkovaní, to čo dostanete z tohto systému je iné potvrdenie, ktoré je určené na prekročenie hranice v rámci pripravovanej cestovateľskej bubliny. Potvrdenie sme dostali do 5 minút. Konštatujeme, že to v našom prípade už funguje ako sľúbilo NCZI.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.