Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Rovnako ako v prípade elektriny o dôležitosti bezdrôtových technológií obvykle začneme premýšľať, až keď sa objaví nejaký problém so sieťou. Dnes viac než kedykoľvek predtým platí, že organizácie musia bezdrôtové riešenia zvoliť podľa svojich konkrétnych potrieb a nárokov.

Meniace sa potreby používateľov sietí

Prechod na vzdialenú prácu v kombinácii so snahou ušetriť na prudko rastúcich nákladoch na energie spôsobil, že stále viac ľudí pracuje z kaviarní a reštaurácií. Mnohé z týchto prevádzkarní sa však kvôli prílivu vzdialených pracovníkov potýkajú s tým, že ich bezdrôtová sieť už nedokáže uspokojiť nároky používateľov.

Kvalitné bezdrôtové pripojenie však nie je nutné iba k tomu, aby prevádzkarne dokázali prilákať a udržať túto novú klientelu. Malé organizácie v dnešnej dobe jednoducho nemôžu bez bezdrôtových technológií fungovať. Či už sa jedná o platobné terminály alebo objednávkové systémy, väčšina gastronomických podnikov má zariadenia, ktoré sa neobídu bez stabilnej bezdrôtovej siete.

V minulosti dokázal nároky malých podnikov splniť WiFi router so zabudovaným prístupovým bodom. Časy sa ale menia, pričom v dôsledku rastúcej závislosti zákazníkov aj prevádzkovateľov podnikov na bezdrôtovom pripojení dnes malé podniky musia investovať do samostatného prístupového bodu, ktorý si poradí so zvýšeným počtom užívateľských zariadení pripojujúcich sa do siete.

Zaobstaranie základného prístupového bodu, ktorý nestojí majetok, nielenže zlepší každodenné fungovanie prevádzkarní, ale tiež pomôže prilákať novú klientelu v podobe vzdialených pracovníkov, a v konečnom dôsledku tak zvýšiť tržby prevádzkarne v dnešnej ťažkej dobe.

Hustota versus vzdialenosť

Sieťová infraštruktúra väčších objektov, ako sú napr. kancelárske budovy alebo hotely, už pravdepodobne bude prístupové body zahŕňať. Avšak mnohé z týchto stredne veľkých objektov sa potýkajú s problémami s pripojením kvôli tomu, že zvolené riešenie neodpovedá jej individuálnym potrebám.

Napríklad pokiaľ sa na malom priestore koncentruje veľký počet ľudí, ako napr. v konferenčných miestnostiach, učebniach alebo v staniciach metra, sú nutnosťou výkonné prístupové body. Investovať do väčšieho počtu lacnejších prístupových bodov tu nedáva zmysel, pretože nezvládnu vysoký počet užívateľských zariadení, ktoré sa v rovnaký okamžik snažia o pripojenie k sieti. V takých prípadoch je v závislosti na počte užívateľov a zariadení nutné investovať do dvoch alebo troch výkonných prístupových bodov.

Špecifické problémy s pripojením môžu navzdory nižšej hustote používateľov mať tiež hotely, v ktorých sú izby rozmiestnené pozdĺž dlhých chodieb. V takých objektoch s kvalitou pripojení zápasia najmä hostia ubytovaní ďaleko od routeru. Riešením v tomto prípade nie je inštalácia jedného alebo dvoch výkonných prístupových bodov, ale investícia do väčšieho počtu slabších prístupových bodov a ich rozmiestnenie po celej dĺžke chodby. Týmto spôsobom bude bezproblémové pripojenie k routeru zaistené aj na tej najvzdialenejšej izbe.

Zabezpečenie siete

V posledných rokoch sa spoločnosti a organizácie po celom svete stále častejšie stávajú cieľom rozsiahlych kybernetických útokov. Z prieskumu kybernetickej bezpečnosti, ktorý nechala vypracovať britská vláda, vyplýva, že v roku 2022 predstavovali valnú väčšinu, konkrétne 83 percent, kybernetických útokov proti týmto subjektom phishingové útoky.

Pokiaľ sa obeťou takého útoku stane organizácia, ktorá má prístup k citlivým údajom, môže to pre ňu mať doslova katastrofálne následky. Aby sa citlivé údaje nedostali do nesprávnych rúk, spoločnosti a organizácie by určite mali popremýšľať nad zriadením prístupového bodu s bezpečnostnými funkciami. Medzi prednosti týchto pomerne nových produktov patrí možnosť ich centrálnej správy pomocou cloudovej platformy a schopnosť zablokovať používateľom prístup na nebezpečné webové stránky a k dátam ostatných osôb, čo kybernetickým zločincom bráni v špehovaní a krádežiach informácií.

Prístupové body s bezpečnostnými funkciami síce stoja o niečo viac než bežné modely, ale na druhú stranu s nimi odpadá nutnosť zriaďovať samostatnú bezpečnostnú bránu, takže svojim prevádzkovateľom nakoniec vlastne peniaze ušetria.

Viac na: https://www.zyxel.com/sk/sk/products/wireless

Značky: