Poradíme, ako to zistiť.

Kedysi nám stačilo 500 MB, dnes máme problém prežiť mesiac s 5 GB. Hovoríme o mobilných dátach, ktoré dávajú smartfónom nové možnosti využitia a výrazne zvyšujú ich užitočnosť. Webové stránky so zábavou a užitočnými informáciami, emailová pošta, video obsah, hudba či sociálne siete alebo mapy a navigácia. To všetko máme vďaka smartfónom poruke, avšak všetky tieto aplikácie sa pripájajú do internetu, aby vám ponúkli aktuálne údaje. Nie všetci používatelia si uvedomujú dátovú spotrebu aplikácií a často ani nevedia, že sa dá jednoducho skontrolovať.

V aktuálnom článku preto prinášame jednoduchý návod na to, ako si skontrolovať, ktoré aplikácie vám žerú najviac dát. Následne, keď si to skontrolujete vo vašom telefóne, sa podeľte s vašimi dátovými žrútmi v ankete, ktorú nájdete v tomto článku nižšie. A našich dátových žrútov vám prezradíme aj my.

Koľko dát mi to zožrala tá aplikácia?!

Ktoré aplikácie žerú najviac dát a prečo tomu tak je?

Ak sa zamyslíte nad obsahom, ktorý je zodpovedný za najväčšiu spotrebu dát, tak sú to multimédiá. Video na prvom mieste, hudba na druhom mieste a fotografie na treťom mieste. Logicky z toho vyplýva, že najväčšiu dátovú spotrebu generujú aplikácie, ktoré ponúkajú takýto obsah. Ide teda o YouTube, Facebook, Instagram či hudobné služby typu Spotify. Veľkú spotrebu majú aj internetové prehliadače, keďže moderné webové stránky kladú väčší dôraz na multimédiá.

Problémom väčšiny aplikácií je, že vám multimediálny obsah začnú prehrávať automaticky. Facebook je v tomto prípade veľký žrút – stačí si prejsť nástenku s novinkami, medzitým sa vám automaticky spustia 3 videá a ani neviete, ako vám vyfučia megabajty dát. Instagram takisto, dvojnásobne s príchodom takzvaných denných príbehov, ktoré kombinujú fotografie aj videá. Mnoho používateľov si neuvedomuje, že rýchle preklikanie príbehov kamarátov či sledovaných známych osobností rýchlo spotrebováva ich dátový balíček. A takisto aj tvorba takýchto príbehov.

A netreba zabúdať ani na aplikácie, ktoré obsahujú reklamy. Tých je naozaj veľa a je to daň za to, že sú k dispozícii zadarmo. Uprostred hrania alebo používania vám zobrazia polminútové video s reklamou, spravia to párkrát za sebou a 100 MB je fuč, ani neviete ako. Niektoré aplikácie namiesto videí zobrazujú obrázky alebo malé interaktívne prvky s reklamou, čo tiež spotrebováva dáta.

Tieto aplikácie + internetové prehliadače sú ašpirantmi na najväčších dátových žrútov

Treba podotknúť, že aplikácie pre sociálne siete obsahujú nastavenia pre nižšiu spotrebu dát, ale o tom tiež mnoho ľudí nevie. Na Facebooku si napr. viete vypnúť automatické prehrávanie videí, treba sa však preťukať k tým správnym nastaveniam. A dáta spotrebuje aj posielanie a prijímanie fotiek a videí cez komunikačné aplikácie. Hoci tieto aplikácie často optimalizujú veľkosť dát na úkor kvality, keď pošlete stovku fotiek z dovolenky cez mobilné dáta, na vašej spotrebe sa to viditeľne prejaví.

Dalo by sa povedať, že dnešné aplikácie to preháňajú s dátami a to isté sa rozhodlo spraviť aj O2, ktoré to prehnalo s dátami a výrazne navýšilo dátové balíčky pre Zlatý a Platinový O2 Paušál. Pokiaľ teda nechcete neustále kontrolovať spotrebu dát, oplatí sa aktivovať si paušál s veľkým dátovým balíkom. Zlatý O2 Paušál ponúka až 15 GB, Platinový až 30 GB. Pokiaľ však spotrebu kontrolovať chcete, postupujte nasledovne:

Ako si skontrolovať spotrebu dát v iPhone

iPhony a iPady obsahujú informácie o dátovej spotrebe v Nastaveniach – Mobilné. Na tejto obrazovke si môžete mobilné dáta zapnúť alebo vypnúť, zvoliť si režim pripojenia a tiež povoliť alebo zakázať roaming. Takisto tu nájdete dátovú spotrebu pre jednotlivé aplikácie, ktoré sú od verzie iOS 12 zoradené postupne od najväčších žrútov až po najmenších. Rýchlo tak získate prehľad o tom, ktoré aplikácie vám spotrebovávajú najviac dát.

Praktické je, že každej aplikácii môžete jednoducho zakázať prístup k mobilným dátam. Stačí iba ťuknúť na prepínač v pravej časti obrazovky. Obrazovka s nastaveniami tiež obsahuje informáciu o celkovom množstve prenesených dát a to aj v roamingu, čo sa môže zísť počas cesty v zahraničí.

Kontrola spotreby dát v systéme iOS

Ako si skontrolovať spotrebu dát v Androide

Aj operačný systém Android ponúka nastavenia kontroly spotreby mobilných dát. V tomto prípade sa však môže cesta k žiadaným nastaveniam odlišovať v závislosti od nadstavby a verzie operačného systému. Odporúčame však začať hľadať v Nastaveniach – Sieť a internet, prípadne Bezdrôtové pripojenie a siete. V rámci tejto obrazovky by ste mali mať k dispozícii položku Spotreba dát či Mobilné dáta.

V nastaveniach mobilných dát v systéme Android si môžete skontrolovať celkovú dátovú spotrebu aplikácií za posledné obdobie. Niektoré nadstavby tiež umožňujú pozrieť si spotrebu dát za posledný deň a týždeň. Takisto si môžete nastaviť upozornenie na dátovú spotrebu alebo dátový limit, po dosiahnutí ktorého vám telefón automaticky vypne mobilné dáta. Vybrané nadstavby operačného systému Android tiež umožňujú zakázať prístup k mobilným dátam pre vami zvolené aplikácie. Odporúčame preto podrobne preskúmať možnosti týchto nastavení.

Kontrola spotreby dát v systéme Android s nadstavbou Xperia

Ktoré aplikácie žerú najviac dát vám a nám?

Skontrolujte si spotrebu dát za posledné obdobie a dajte nám vedieť v našej ankete, ktoré aplikácie sú vašimi dátovými žrútmi. Vybrali sme do nej aplikácie, pri ktorých predpokladáme najväčšiu dátovú spotrebu. Tá sa však bude určite líšiť podľa toho, aké aplikácie a služby používate. A ak máte nejaký špeciálny prípad veľkej a nečakanej spotreby dát, dajte nám vedieť v komentároch.

Aká aplikácia vám najviac žerie dáta v mobile?

View Results

Loading ... Loading ...

U nás v redakcii je situácia nasledovná:

Ondrej minie za mesiac 30 GB mobilných dát, keďže má doma ADSL internet s pomalým uploadom. Videá preto nahráva pomocou mobilného internetu. Z aplikácií je jeho najväčším žrútom YouTube, nasledovaný Instagramom kvôli videám, ktoré pridáva do príbehov na redakčnom TOUCHIT Instagrame. Na treťom mieste je Chrome a za ním sa umiestňuje emailový klient.

Xénia mobilný internet využíva nárazovo. Za posledné obdobie dominuje video prehrávač, lebo si pozrela 1 GB video od Ondreja. Druhé v poradí je zdieľanie internetu, ktoré sme využívali po ceste na výstavu IFA v Berlíne. Z hľadiska jej bežne používaných aplikácií je hlavným žrútom Solitaire, práve kvôli reklamám. Pár stoviek dát spotrebuje aj internetový prehliadač, Instagram, email či Obchod Play.

Roman minie približne 5 až 6 GB dát. Hlavnými žrútmi sú internetový prehliadač, Instagram a Facebook. Jeho dátová spotreba by bola aj väčšia, avšak obmedzuje streamovanie hudby a videí.

Michal má mesačnú spotrebu na úrovni 4 až 6 GB dát. Žrútmi sú internetový prehliadač, Facebook a hra Clash Royale.

Tomáš počúva hudbu cez Spotify a počas minulého mesiaca robil Instapríbehy, ktoré mu samé o sebe zožrali 6 GB dát. Sám bol z toho prekvapený, jeho bežná spotreba býva často nižšia.

V redakcii často meníme telefóny kvôli testovaniu, takže nasledujúce screenshoty zobrazujú iba čiastočnú spotrebu dát za jeden mesiac. Zľava spotreby Xénie, Romana a Michala

Prečítajte si aj:

O2 výrazne navýšilo dátové balíčky pre Zlatý a Platinový Paušál (video)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit