Možno ste sa s chybou stretli aj vy, netreba ale prepadať panike, či aspoň obavám.

My sme sa s falošným poplachom na prítomnosť malvéru označeného ako Android/TrojanDropper.Agent.KBA stretli pri spustení aplikácie Toshl na evidenciu výdavkov. Po jej spustení si ju z nejakého dôvodu pridal softvér ESET Mobile Security do zoznamu Ochrana platieb a upozornil nás na hrozbu v aplikácii Spotify.

ESET na našu otázku o tejto situácii potvrdil chybu v ich softvéri a potvrdil odstránenie chyby do niekoľkých hodín.

Odporúčal ju odinštalovať a tak sme antivírus nechali vykonať tento proces a zo systému Android odstrániť aplikáciu Spotify.

Chyba je pravdepodobne odstránená, nakoľko sa už varovanie nezobrazuje ani pri pokuse o nasimulovanie rovnakej činnosti znova. Na chybu sme boli upozornení 20. 7. 2022, antivírus si 21. 7. 2022 nainštaloval, v našom prípade 6:56 ráno, nové aktualizačné moduly.

Na to, aby ste sa s týmto problémom stretli bolo potrebné mať nainštalovaný zmienený antivírusový program. Bez neho celkom logicky upozornenie nedostanete. Poplach nespúšťa samotný systém Android 12.

Zo záznamu programu o jeho aktivitách je vidno, že do kontroly Ochrana platieb pridal nielen Toshl Finance ale aj Spotify. Je to pravdepodobne prvotná kontrola, aplikácie nie sú zaradené v trvalom zozname s ďalšou ochrannou vrstvou po spustení, ako napríklad bankové aplikácie.

Zdroj: vlastné, ESET

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.