Slovensko zaznamenalo prvenstvo v počte vydaných bezkontaktných kariet v rámci Európy.

Takmer 100% všetkých vydaných kariet Visa na Slovensku je bezkontaktných. Táto štatistika neprekvapí, ide o prirodzenú evolúciu a nie je dôvod dnes vydávať nové karty bez tejto funkcie.

Spoločnosť Visa sa takisto pochválila, že až 8 z 10 Slovákov si vybralo (resp. k účtu dostalo) bezkontaktnú kartu Visa. Slováci používali minulý rok takmer 3 milióny kariet Visa a vykonali 236 miliónov transakcií v celkovej hodnote 12,7 miliardy eur. Reálne sú tieto čísla ešte väčšie, štatistika nezahŕňa karty vydané bankami mBank a Zuno.

Marcel Gajdoš prezentuje výsledky za rok 2015

Marcel Gajdoš prezentuje výsledky za rok 2015

U obchodníkov platíme na termináloch čoraz viac

Z celkových 236 miliónov transakcií kartami Visa bolo v minulom roku až 173 miliónov na termináloch u obchodníkov (POS). Oba ukazovatele – či už celkový počet transakcií ako aj počet transakcií u obchodníkov (POS) zaznamenali v porovnaní s predchádzajúcim rokom dvojciferný nárast. Počet všetkých transakcií (236 miliónov) narástol o 18% a počet transakcií u obchodníkov  (173 miliónov) narástol až o štvrtinu, teda o 25%.

Podľa Marcela Gajdoša, riaditeľa Visa Europe pre ČR a SR, tento rapídny nárast odráža už bežné používanie bezkontaktnej technológie, na druhej strane počet terminálov u obchodníkov je stále na polovičnej úrovni EÚ.

Jedným z tohtoročných cieľov je zvýšiť počet terminálov. Pomôcť tomu majú aj nižšie poplatky

Jedným z tohtoročných cieľov je zvýšiť počet terminálov. Pomôcť tomu majú aj nižšie poplatky

Jedným z dôvodov slabšieho pokrytia môžu byť napr. poplatky za platobné transakcie prostredníctvom kariet. Tie sa však v decembri minulého roka zmenšili až trojnásobne. Gajdoš verí, že nižšie poplatky prilákajú ďalšie obchody a podniky, ktoré zatiaľ platby kartou neakceptujú – rozširovanie akceptačnej siete je jednou z hlavných úloh spoločnosti Visa na rok 2016.

Chceme sa zamerať najmä na akceptáciu kariet vo verejnom sektore, v doprave a u malých obchodníkov tak, ako tomu je v západnej časti Európy, kde je bežné platiť kartou napríklad aj na farmárskych trhoch,“ hovorí Marcel Gajdoš.

Visa predstavila na MWC auto, pomocou ktorého môžete platiť. Tento rok chce zvýšiť pohodlie pri overovaní platieb pomocou systému 3D secure

Visa predstavila na MWC auto, pomocou ktorého môžete platiť. Tento rok chce zvýšiť pohodlie pri overovaní platieb pomocou systému 3D secure

Tento rok by mal začať fungovať aj vylepšený systém 3D Secure, ktorý nebude vždy vyžadovať zadávanie autorizačného kódu. Ak napr. systém vyhodnotí, že nakupujete zo zariadenia, ktoré často používate a u overeného obchodníka, platba prebehne aj bez nutnosti potvrdiť ju kódom z SMS správy.

Dodajme, že celková spotreba kartami Visa na Slovensku bola v minulom roku na úrovni 12,7 miliárd eur, čo je o 10% viac ako v predchádzajúcom roku. Platbami Visa u obchodníkov sme prekročili hranicu 4 miliárd eur, čo znamená až 18% medziročný nárast. Z celkových útrat domácností Slováci zrealizovali kartami Visa viac ako 10%.

Platobnými kartami platíme čoraz častejšie

Platobnými kartami platíme čoraz častejšie

Najobľúbenejším typom karty na Slovensku je opäť debetná karta Visa

Na Slovensku ich je 2,7 milióna a v minulom roku sme nimi zaplatili 12 miliárd eur. Zvyšok je rozdelený medzi kreditné karty, ktorých podiel v minulom roku vzrástol o 18%, karty firemne rástli o 17%, avšak najväčší rozmach zaznamenali karty predplatené, ktorých počet narástol o 43%.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit