Rok 2020 je úplne iný, ako všetky predchádzajúce a to sa prejavuje aj v tom, aké firmy počas neho rozprávkovo prosperovali a ktoré v podstate skrachovali.

Dnes už bežne všetci streamujeme, zoomujeme, nakupujeme na e-shopoch a chrbtovou kosťou komunikácie sa stal internet. Spojením s fyzickým svetom tovaru sú kuriéri. Z pohľadu technologických spoločnosti to vo všeobecnosti nebol zlý rok, lebo záujem o technológie logicky narástol. Poďme si to teda zosumarizovať.

Strana porazených

Virtuálna realita

Keď sa svet prispôsobil novej realite, teda ľuďom uviaznutým vo svojich domácnostiach, mohla to byť skvelá šanca pre virtuálnu realitu. Použitím náhlavovej súpravy a špeciálnym rukaviciam sme mohli absolvovať virtuálnu dovolenku, možno aj spolupracovať vo virtuálnom kolektíve. Z virtuálnej reality tak mohol byť únik z väzenia zvaného homeoffice. Ale nebol.

Ľudia sa k virtuálnej realite obrátili chrbtom a má to viacero dôvodov. VR je príliš drahá a málokto sa v neistej situácii rozhodol minúť stovky eur za výkonný počítač a celú výbavu pre virtuálnu realitu, aby mohol žiť v takomto prostredí. Ďalšou príčinou je zatiaľ aj pomerne ťažko použiteľný systém, ktorý navyše u niektorých ľudí vyvoláva pocit nevoľnosti. Do virtuálnej reality sa takisto nepreklopili ani tie najvychytenejšie hry. VR tak minula svoju životnú šancu.

Uber

Nie je to tak dávno, čo bol Uber na Slovensku veľkou dopravnou spoločnosťou, minimálne teda v Bratislave. Potom prišiel na čas jej zákaz a neskôr zase spustenie, avšak to už v iných podmienkach. Firma nedokázala u nás využiť svoj pôvodný raketový nástup a dnes o nej v počuť len veľmi málo. Pandémia je jednou z príčin, prečo sa tak stalo. Pasažieri totiž nie sú dnes ochotní sadnúť si k niekomu, kto neprešiel patričnými školeniami. A tiež zo strany vodičov už nie je taký záujem robiť pre Uber. Na miesto Uberu prišli iné firmy ako je napr. Bolt a rovnako poklesla aj cena za klasické taxi služby. V USA spoločnosť Lyft v strede roka 2020 oznámila zrušenie pracovných miest.

Strana víťazov

Zoom

Áno, je tu Microsoft Teams, Cisco Webex, Google Meet a pár ďalších video-konferenčných služieb, ale víťazom roka 2020 je podľa nášho názoru Zoom. O tejto komunikačnej platforme na začiatku roka veľa ľudí nevedelo, ale neskôr záujem narástol exponenciálne. Začalo to zatvorením škôl v marci 2020 a práve Zoom a Teams boli nástroje, ktoré sa pri virtuálnej škole používali najčastejšie. Náš návod na to, ako si zriadiť video konferenciu cez Zoom patrí doteraz k najčítanejším článkom vôbec.

Zoom z toho všetkého vychádzal ako najjednoduchšie použiteľná služba, pritom zadarmo a hoci mal laxne vyriešenú bezpečnosť, ľudia začali Zoom masovo používať. Ako hovorí prezident tejto kalifornskej firmy, z noci na ráno sme sa vyšvihli medzi popredné technologické firmy a z pár tisícok používateľov bolo zrazu niekoľko desiatok miliónov. Slabé zabezpečenie tohto nástroja kyberzločinci prirodzene privítali a do dejín pandémie sa zapísal pojem „Zoom Bombing“. Zoom však svoj raketový rast zvládol a dnes je to uznávaný a bezpečný nástroj na video-komunikáciu. Z majiteľa sa stali neplánovane miliardár a svet beží ďalej.

Ransomvér

Ľudia sa presunuli z bezpečného firemného prostredia do svojich chabo zabezpečených domácností a odtiaľ začali pristupovať do firemných databáz. Pre kyberzločincov je to niečo, ako keď by ste býkovi mávali červenou handrou pred funiacim ňufákom. Ransomvér tak zažil svoju renesanciu a dokonca sa zaviedol pojem ransomvér na druhú. Kyberzložinci tak pred tým, ako všetky dáta v pripojených databázach zašifrovali si ich stiahli a následne zaviedli jednak výkupné za nevyzradenie dát do rúk priamej konkurencie a jednak poplatok za obnovu dát. Ak to nezabralo, citlivé dáta naozaj predali priamej konkurencii a bolo vymaľované.

Ransomware dnes predstavuje veľkú hrozbu

Celosvetovo sa odhaduje trh s ransomvérom v tejto podobe za rok 2020 na úrovni desiatok miliárd dolárov a firmy boli ochotné zaplatiť. Riziko prezradenia dát konkurencii sa ukázalo byť kľúčové. Boli aj straty na životoch. Je zdokumentovaný prípad, kedy v Nemecku zomrel pacient, ktorý musel byť prevezený do inej nemocnice po tom, čo jeho pôvodná bola paralyzovaná ransomvérom a IT systém tu skolaboval. Zomrel cestou do náhradnej nemocnice na zástavu srdca. Zdravotnícke zariadenia sú častým cieľom ransomvérových útočníkov aj na Slovensku.

Výrobcovia počítačov

Ak si pamätáte, začiatok roka bol v Európe ešte bez Covid-19 a žili sme v tom, že takýto vírus môže byť len v Ázii. Čína pritom hneď vedela, koľká bije a preventívne bez mihnutia oka pozatvárala obrovské fabriky po celej krajine. To malo za následok výpadok komponentov ako sú RAM moduly, SSD disky ale aj procesory a iné súčiastky. V tej dobe to s výrobcami počítačov nevyzeralo vôbec dobre.

Čínsky krok sa ale ukázal predvídavý a po mesiaci sa fabriky otvorili. Až na krátke prestávky fungujú stabilne doteraz. Marec až máj boli mesiace, kedy si ľudia v Európe a USA už reálne uvedomili, že niečo je zle a začali zvažovať nákup počítača. Bola to ale doba, kedy ešte komponenty z Činy neboli ľahko dostupné, čo sa však od mája zmenilo. Od septembra ide predaj počítačov tempom, aké si pamätáme tak spred 10 rokov, keď bol trh po nich lačný. Predáva sa všetko, najviac však notebooky a istú reinkarnáciu zažili aj stolné počítače či dokonca tablety.

Odvetvie osobných počítačov sa usilovne snažilo udržať krok s rastúcim dopytom po zariadeniach, ktoré sa stali životne dôležitými počas pandémie. Pravda je, že ak sú v rodine na homeoffice otec s mamou a dve dospievajúce deti, zrazu potrebujú štyri počítače a fakt dobrý internet. To je katalyzátor nevídaného boomu predaja počítačov, aké nepredpokladala žiadna z uznávaných analytických firiem. Hoci pred rokom Gartner predpokladal znižovanie predaja počítačov počas celého roka 2020, dnes hlási rekordné predaje za posledných desať rokov. Nárast na Slovensku počas roka 2020 predpokladáme tak na úrovni 15 % a boli mesiace, kedy to bolo cez 20 %.

Elektronický obchod

Kto bol plne pripravený na elektronický predaj na začiatku roka 2020, ten vyhral. Kto nie, musel tak urobiť za mesiac alebo je dnes v likvidácii. Netýka sa to len segmentu IT, to platí všeobecne. Áno, nie všetko sa dá predávať on-line, ale doba je taká, že niektoré služby v pomerne dlhom čase jednoducho nie sú dostupné. Dokážeme bez nich žiť, aj keď máme dlhé vlasy či roztrhané nohavice. Tovar sa ale elektronicky predávať dá.

Amazon má na čele s Jeffom Bezosom našliapnuté k totálne e-shopovej dominancii v rámci USA

Amazon má na čele s Jeffom Bezosom našliapnuté k totálne e-shopovej dominancii v rámci USA

Veľké firmy s predajom počítačov a elektroniky na Slovensku pripravené boli a určite to pre nich nebol zlý rok. Rovnako to nie je zlý rok pre výrobcov smartfónov a komponentov pre internetové vybavenie domácností. Úspešný rok je to aj pre predajcov Hi-Fi techniky, televízorov, zariadení pre starostlivosť o telo, kuchynskej techniky a pod.

To, po čo sme chodili napr. do kina zrazu môžeme mať a potrebujeme doma. Aj kaviareň sa presťahovala k nám domov, rovnako ako dobrá reštaurácia. Na čas sa naozaj takto dá žiť, ale všetci vieme, že dlhodobo nie.

Z globálneho hľadiska je najúspešnejším elektronickým obchodom Amazon. Ľudia si cez Amazon dnes objednávajú potraviny, spotrebný materiál či dokonca stavebný materiál a ďalšie predmety. Rekordné zisky mal Amazon od apríla do júna, nabral vtedy kopu ľudí a tí pracoval aj v nadčasoch. V druhej polovici roka sa prebudil aj Aliexpress a na Slovensko začali prichádzať dodávky aj s 3-mesačným oneskorením.

Elektronický obchod je dnes trend, ktorý tu bude aj po odznení korona-krízy. Aj Slováci si zvykli na to, že takto sa pohodlne nakupuje napr. počas čierneho piatku alebo pred Vianocami. Už si neodvyknú.

Prirodzene, posilnenie elektronického obchodu generuje aj ďalších víťazov. Sú to napr. vývojári e-shopov, dizajnéri bannerov, ale predovšetkým doručovateľské služby. Bez nich to fungovať nebude. Kuriéri na Slovensku zažívali to, čo bolo po minulé roky tak 3 týždne pred Vianocami prakticky väčšiu časť roka 2020.

Z globálneho hľadiska sa Big IT spoločnostiam ako je Facebook, Apple, Microsoft a Google sa po finančnej stránke darilo, pričom cena akcií a zisk každej spoločnosti sa od začiatku roka výrazne zvýšili. Získali nových používateľov, zaviedli nové produkty a funkcie a stále sa najímali ľudí, aj keď iné spoločnosti a priemyselné odvetvia čelili výrazným škrtom.

Tak uvidíme, čo prinesie rok 2021, ako svet zmení vakcína a ako sa vyvinie IT segment. O všetkom budeme informovať.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.