Nová verzia sľubuje výrazne rýchlejší prehliadač vďaka masívnemu prepracovaniu kódu.

Okrem toho prichádza s ďalšími funkciami a vylepšeniam neodolal ani email. Výrobca pridal nové filtre zobrazenia na lepšie triedenie a zlučovanie pošty pod jedno virtuálne zobrazenie. Toto je jeden z mála webových prehliadačov, ktoré majú emailového klienta priamo v sebe. Vivaldi po novom spotrebuje menej operačnej pamäte, predovšetkým zbadáte rýchlejšie otváranie nového okna. Toto bolo pomalšie oproti konkurencii prakticky celú históriu tohto prehliadača. Funkciu oceňujeme a je skutočne vidieť na prvý pohľad.

To isté platí aj pre vyskakovacie okná. Skrátka, na nové okná nebudete čakať sekundu alebo viac, ak máte pomalší počítač. Interné testy vývojárov hovoria o 37 % zrýchlení v porovnaní s predchádzajúcou verziou. Pri porovnaní so staršou verziou z roku 2018 je to až o 64 %. Testy prebehli na počítači s procesorom Intel Core i3 s frekvenciou 2 GHz.

Inovovaný je aj adresný riadok. Teraz si môžete prispôsobiť poradie, v akom sa budú jednotlivé prvky zobrazovať. Ide o záložky, históriu písania, prezývky či napríklad históriu prehliadača. Je to detail, vďaka ktorému bude zobrazovanie zhody počas zadávania textu prehľadnejšie a nebudú sa zobrazovať kategórie, ktoré vidieť nechcete.

Na paneli História je teraz nové tlačidlo, ktoré umožní rýchlejší prístup k odstráneniu týchto záznamov. Zobrazí sa dobre známe okno. To môžete urobiť mimochodom aj klávesovou skratkou Ctrl + Shift + Del. Vylepšená bola aj čítačka RSS a odbery teraz môžete aplikovať aj bez Google konta. V adresnom riadku je tlačidlo na odber kanálov a takto sa dajú sledovať bez vašej stopy na Googli.

Zdroj: Vivaldi

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.