Európske regulačné orgány vyzývajú Facebook na sprísnenie pravidiel ochrany osobných údajov.
Skupiny na ochranu dát hovoria o tom, že firma zhromažďovala dáta prostredníctvom svojich stránok a spolupracovníkov tretích strán údaje bez toho, aby o tom informovala používateľov.

Úrady vo Francúzsku a Holandsku sa k tejto problematike vyjadrili medzi poslednými. Potvrdili však to, čo si myslia aj ostatné krajiny v oblasti spracovania dát a ich zhromažďovania od používateľov.

Facebook vraj neposkytuje dostatočnú kontrolu nad svojimi údajmi. Tým, že spolupracuje s aplikáciami a službami tretích strán, neraz FB dáta môžu využívať a smelo využívajú. Toto si používatelia neuvedomia a ich obsah sa tak, môže vyskytnúť aj na pridružených službách.

Francúzska vláda v prípade nesplnenia podmienok hovorí o pokute 150 000 EUR, zatiaľ čo v prípade Holandska zatiaľ nie je stanovený nejaký limit.

Nech už je to ako chce, zatiaľ žiadna vládna inštitúcia nenariadila Facebooku, ako má spracovávať a chrániť údaje používateľov.

Facebook ale tvrdí, že sa riadi prísnymi pravidlami ochrany údajov na území Európskej únie a pridružených štátoch. Zároveň hovorí, že nedávno zjednodušila nastavenia ochrany údajov. Minulý rok dokonca regulačné orgány zakázali zdieľaniu dát medzi Facebookom a WhatsApp, ktorý po novom Facebook vlastní.

Zdroj: Engadget

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.