Železničná spoločnosť dnes predstavila nový dizajn vozňov, ktoré vychádzajú z čičmanského vzoru. Stoly sú s dreveným dekorom, sedadlá sú pohodlnejšie a krajšie. Všetky nové vozne sú vybavené Wi-Fi pripojením, ktoré je určené do náročného prostredia a malo by fungovať v širokých teplotných rozsahoch. Na financovanie boli použité zdroje z vlastných prostriedkov.

Dodávateľom 50 ks modernizovaných osobných vozňov Bmz, ktoré prešli rozsiahlou rekonštrukciou sú ŽOS Trnava. Nájdeme tu napr. inak riešené dvere, je tu výkonný zdroj elektrickej energie, informačný systém, ktorý umožní aj diaľkovú diagnostiku vozňa.

Sú tu protišmykové podlahy, pod sedadlá boli doplnené ďalšie zásuvky aj s USB adaptérom, inovovaná bola aj toaleta. Novinkou je systém detekcie požiaru, LED osvetlenie a elektronický rezervačný systém.

Navyše k tomu pribudne aj 35 kusov nových vozňov typu Bmpz a Ampz, ktorých dodávateľom je ŽOS Vrútky. Tieto vozne sú na podvozkoch dimenzovaných pre rýchlosť 160 km/h. Samozrejmosťou je klimatizácia, zásuvky na 230 V napájanie, detekcia požiaru a miesto tu nájde 85 pasažierov.

Na záver ešte pridávame video, ktoré efektne predstavuje nový dizajnový jazyk vozňov ZSSK.

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.